Rahoitushaku vuonna 2024 alkaville tutkimus- ja kehittämishankkeille
Rahoituksen avulla halutaan tukea tarvelähtöisten kehityshankkeiden toteuttamista ARA-toimijoiden keskuudessa. Tutkimus- ja kehittämishankkeilla voidaan tuottaa uutta tietoa ja toimintatapoja ARA-asumisen kehittämiseen ja sosiaalisesti ja ekologisesti kestävän asumisen edistämiseen.
Rahoitusta voi hakea hankkeeseen, joka alkaa vuoden 2024 aikana. Hankkeen on valmistuttava viimeistään vuonna 2026.
Mihin rahoitus on tarkoitettu?
Rahoitus on tarkoitettu tutkimus- ja kehittämishankkeille, jotka liittyvät yhteen tai useampaan ARAn kehittämistoiminnan teemaan:
1. Kestävä ARA-rakentaminen
2. Erityisryhmien asumisen kehittäminen
3. Kuntien asumisen suunnittelu ja ennakointi
4. ARA-asumiseen ja asuntomarkkinoihin liittyvät selvitykset
Teemoja esitellään tarkemmin tämän sivun alaosassa. Esittelyn yhteydessä on ehdotuksia aiheista, joihin hankkeissa voisi keskittyä.
Ketkä voivat hakea rahoitusta?
Rahoitusta voivat hakea
• ARA-yhteisöt
• yliopistot ja tutkimuslaitokset
• kunnat
• ryhmät ja konsortiot, joissa on mukana ARA-yhteisöjä, yliopistoja tai tutkimuslaitoksia ja kuntia.
Hakuun toivotaan erityisesti yhteishankkeita, joissa on mukana niin ARA-yhteisöjä, kuntia, tutkimuslaitoksia kuin muitakin julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita.
Ryhmähankkeissa yksi organisaatio toimii hakijana ja päävastuutahona hankkeen asioissa. Hakijan on oltava joko ARA-yhteisö, yliopisto tai tutkimuslaitos tai kunta myös ryhmähankkeissa.
Kuinka paljon rahoitusta hanke voi saada?
Kehittämisrahaa jaetaan tässä haussa yhteensä enintään 400 000 €. Rahoitusta voivat saada useat ja erikokoiset hankkeet. Rahoitusta saavien hankkeiden lukumäärää ei ole määrätty etukäteen.
Kehittämishankkeet toteutetaan hankintoina. Kyseessä ei siis ole avustus kehittämishankkeeseen.
Suosittelemme, että yhteen hankkeeseen haetaan rahoitusta 25 000–80 000 €. Rahoitus sisältää arvonlisäveron (24 %), jos hakija on arvonlisäverovelvollinen.
Haettavassa summassa on huomioitava hankkeen laajuus ja mahdollisten muiden rahoittajien osuus kustannuksista. ARAn rahoitusosuus voi olla enintään 80 % hankkeen kokonaiskustannuksista.
Hankkeen muu rahoitus
Kehittämisrahaa voi hakea myös sellaiseen hankkeeseen, joka liittyy muuhun ARA-hankkeeseen ja jolle haetaan korkotukilainaa. Kehittämisrahan hakeminen ei vaikuta ARA-hankkeen korkotukilainahakemuksen käsittelyyn.
Hanke voi saada ARAn kehittämisrahoituksen lisäksi myös muuta rahoitusta muilta tahoilta. Rahoitusta voi hakea myös yhteisrahoitteisiin hankkeisiin. Rahoitusta voi hakea myös hankkeisiin, joihin kilpailutetaan toteuttaja.
Hakuohje
Hakuaikaa marraskuun puoliväliin
Rahoitushaku päättyy keskiviikkona 15.11.2023 klo 15.00.
Hankevalinta on kaksiportainen. ARA tekee alustavan valinnan loppuvuodesta 2023. Kaikille hakijoille ilmoitetaan alustavasta valinnasta viimeistään 15.12.2023.
Ympäristöministeriö vahvistaa hankevalinnan maaliskuussa 2024, minkä jälkeen ARA tekee hankintasopimukset yhdessä valittujen hankkeiden kanssa. Kehittämisraha laskutetaan ARAlta hankintasopimuksessa määrätyn laskutusaikataulun mukaisesti.
Hakulomake ja hankesuunnitelma
Hakulomakkeen ja liitteiden on oltava suomen- tai ruotsinkielisiä. Ne tulee lähettää sähköpostitse ARAn kirjaamoon (kirjaamo.ara(at)ara.fi) viimeistään keskiviikkona 15.11.2023 klo 15.00.
Hakulomakkeella kysytään hakijan perustiedot, hankkeen rahoitussuunnitelma ja hankkeen teema.
Hakulomakkeen liitteenä tulee lähettää yksityiskohtainen hankesuunnitelma, jonka pituus on maksimissaan 10 sivua ja joka noudattaa seuraavaa rakennetta:
Hankkeen nimi
1. Tarve hankkeelle
- Kuvaile, miksi hanke tarvitaan.
- Miten hanke liittyy ARAn toimialaan?
2. Hankkeen tavoitteet
- Kuvaile selkeästi hankkeen tavoitteet.
- Mitkä ovat odotetut tulokset ja niiden hyödynnettävyys?
- Miten muut organisaatiot ARAn toimialalla voivat hyödyntää hankkeen tuloksia?
3. Menetelmät
- Kuvaa hankkeessa käytettävät aineistot ja tutkimusmenetelmät.
4. Viestintä
- Miten ja mille kohderyhmille hankkeesta ja sen tuloksista aiotaan viestiä?
- Millaista vuorovaikutusta hankkeeseen sisältyy kohderyhmien kanssa?
5. Aikataulu
- Esitä hankkeen eri osatehtävien aikataulu
- Jos hanketta toteuttaa useampi taho, kuvaa myös eri osatehtävistä vastuussa oleva toteuttajataho(t).
6. Hankkeen toteuttajat ja työnjako
- Kuvaa hanketta toteuttavat henkilöt, heidän erityinen aihealueen tuntemuksensa ja työnjakonsa hankkeessa.
Hankkeiden valinnan periaatteet
Hankkeiden valinnassa ARA painottaa yhteistyöhankkeita, joissa toteuttajina on ARA-yhteisöjä, tutkimuslaitoksia tai yliopistoja sekä julkisen ja yksityisen sektorin toimijoita.
Hankesuunnitelmissa ARA arvioi erityisesti hankkeen relevanssia ja tulosten hyödyntämiskelpoisuutta.
Hankkeiden tulee ratkaista ajankohtainen ongelma tai tuottaa lisää ymmärrystä tärkeästä aiheesta ARAn toimialalla. Hankkeen tulosten tulee olla julkisia ja niistä on oltava hyötyä myös muille ARA-yhteisöille sekä ARAn toimialalle laajemmin. Jo hankkeen aihetta miettiessä kannattaa valita aihe tai ongelma, joka koskettaa muitakin toimijoita ARAn toimialalla.
ARA pidättää oikeuden myöntää haettua pienemmän rahoitussumman tai ehdottaa muokkauksia hankesuunnitelmaan.
Ohjausryhmä ja loppuraportti
ARAsta nimetään kullekin hankkeelle vastuuhenkilö, jolla on kyseisen hankkeen aihealueen asiantuntemusta. Vastuuhenkilö osallistuu hankkeen ohjausryhmään. Jos valituksi tulee useampi saman aihealueen hanke, niille voidaan perustaa yksi yhteinen ohjausryhmä.
Hankkeen valmistuttua hakijan tulee toimittaa ARAan sähköisessä muodossa julkaistava, suomenkielinen loppuraportti, jossa on kuvattu hankkeen keskeiset tulokset ja joka noudattaa ARAn graafista ohjeistusta. Raportti julkaistaan ARA-Hankepankissa. Hankkeen toteuttajan tulee huolehtia, että se on saavutettava (laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 306/2019). Raportin on oltava suomen- tai ruotsinkielinen.
Tutustu kehittämisteemoihin