Näin hissi hankitaan kotitaloosi

Kuinka hissin hankkiminen etenee?

Mitä vaiheita hissihankkeessa on ja kuinka kauan kukin vaihe saattaa kestää. Nämä tiedot löydät tältä sivulta. Lue lisää

Hissin hankinnasta taloyhtiöön päätetään aina yhtiökokouksessa. Aloitteen hissin hankkimiseksi voi tehdä taloyhtiön osakkaista kuka tahansa. Hissin hankinnan valmistelusta ja toteutuksesta vastaavat taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä, joiden tukena voi olla taloyhtiön osakkaista ja asiantuntijoista koostuva hissitoimikunta.

Asukkaat/osakkaat ovat asumisen asiantuntijoina avainasemassa hissihankkeessa. He voivat osallistua vaihtoehtojen valintaan ja olla yhtiökokouksessa päättämässä hankkeen käynnistämisestä ja sisällöstä.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Hissihankkeen suunnittelu on kokeneen ammattilaisen työtä. Taloyhtiön kannattaa palkata työhön ammattilainen, joka tuntee eri vaihtoehdot ja osaa esittää kestäviä ratkaisuja. Hyvä suunnittelija löytää taloon sopivimman ratkaisun.

Hissin sijoittamisessa on monia vaihtoehtoja

Hissi rakennetaan porrashuoneen mukaan. Kerrostalon porrashuone ratkaisee sen, millainen hissi taloon on järkevä rakentaa. Myös rakennuksen ikä ja tyyli vaikuttavat siihen, millainen hissi valitaan. Arvotalossa on selvitettävä rakennussuojelun vaatimukset hyvissä ajoin etukäteen.

Jälkiasennushissi voidaan sijoittaa porrashuoneeseen tai rakennuksen ulkopuolelle ja portaita voidaan kaventaa, muuttaa tai uusia.  Hissien suunnittelu vanhaan taloon vaatii kokenutta suunnittelijaa, joka osaa kartoittaa eri vaihtoehdot ja valita niistä taloyhtiölle ja sen osakkaille parhaimman ratkaisun.

Esimerkkejä mihin hissin voi sijoittaa erilaisissa porrashuoneissa:


Yksivartinen porrashuone, hissin sijoittaminen

Kaksivartinen porrashuone, hissin sijoittaminen Kierreporras, hissin sijoittaminen

Näin hissi hankittiin Arvo Pölösen asuintaloon - katso video

 

Ikäkoti kuntoon! Sujuvaa arkea myös huomenna -kampanjan videossa joensuulainen Arvo Pölönen kertoo, miten kerrostaloon saa hissin.
 

 

Tarkempaa tietoa

Julkaistu 11.7.2014 klo 15.47, päivitetty 8.4.2021 klo 12.42