Dataskyddsbeskrivning för ordningsnummerregistret för bostadsrättssamfund

På denna sidan beskrivs hur vi behandlar information i ARAs ordningsnummerregistret. Den här beskrivning gäller tjänsten för bostadsrättssamfund.

Registeransvarig och dataskyddsombud

  • Personuppgiftsansvarig: Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (Ara), Kirkkokatu 12/PB 30, 15141 Lahtis
  • Den personuppgiftsansvariges representant: Minna Kemppainen
  • Dataskyddsombud: Maiju Olli, tietosuojavastaava.ara(at)ara.fi 

Syftet med behandlingen

Behandlingen är nödvändig för att utföra den registeransvariges lagstadgade uppgift samt för att utföra en uppgift av allmänt intresse.

I denna beskrivning avses med användare uppgifter om representanter för sammanslutningar som äger bostadsrättshus som använder registret. En separat dataskyddsbeskrivning har utarbetats för personer och bostadsrättshavare som ansöker om ordningsnummer.

Enligt 15 § i lagen om bostadsrättsbostäder (393/2021) är ARA registeransvarig för ordningsnummerregistret. Användare som är inloggade i ordningsnummerregistret kan i registret kontrollera ordningsnummer och registrera bostadsrättsavtal som de ingått. Användarna antecknar att ordningsnumret har använts när bostadsrättsavtalet registreras i registret. Dessutom upprätthåller användarna uppgifter om bostadsrättsobjekt och bostadsrättsbostäder i registret.

Användarna av ordningsnummerregistret bildar ett användarregister vars administration förutsätter behandling av personuppgifter. Uppgifterna används för att administrera och följa upp behörigheter samt för att samla in logguppgifter.

Beskrivning av grupper av registrerade och kategorier av personuppgifter

I registret sparas följande uppgifter om inloggade användare:

  • namn
  • organisation

Uppgifterna fås från suomi.fi-identifikation och suomi.fi-fullmakter.

Grupper till vilka personuppgifter lämnas ut eller har lämnats ut

Uppgifterna lämnas i regel inte ut. Uppgifter kan lämnas ut endast i de fall där den gällande lagstiftningen förpliktar till det.

ARA har lagt ut ordningsnummerregistrets tekniska underhåll och utveckling åt en extern IT-tjänsteleverantör genom ett avtal enligt dataskyddsförordningen angående behandlingen av personuppgifter.

Uppgifter om överföring av personuppgifter till ett tredjeland eller en internationell organisation

Personuppgifter överförs inte till ett tredjeland eller en internationell organisation.

Den tid uppgifter förvaras

Personuppgifterna förvaras i fem år.

Beskrivning av tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder

Uppgifterna i registret är skyddade mot obehörig åtkomst, ändring och förlust. Skyddet grundar sig på behörighetshantering, tekniskt skydd av databaser och servrar, skydd av fysiska utrymmen, passerkontroll, skydd av datakommunikation samt säkerhetskopiering av uppgifter. Rättigheter för åtkomst och behandling av uppgifter beviljas utifrån arbetsuppgifterna.

Åtkomst till systemet grundar sig på personliga användarnamn. Utrymmena för utrustning och uppgifterna finns fysiskt inom EU.

Den registrerades rättigheter

Granskningsrätt

Den registrerade har rätt att begära åtkomst till uppgifter som gäller hen själv, dvs. granska uppgifterna i personregistret. Begäran om granskning av egna uppgifter kan skickas till ARAs registratorskontor. Var beredd att styrka din identitet. Nedan kontaktuppgifter till ARAs registratorskontor:

  • Telefon (växel): 029 525 0800
  • E-post: kirjaamo.ara(at)ara.fi

Begränsningar i den registrerades rättigheter

I ordningsnummerregistret behandlas personuppgifter med stöd av den personuppgiftsansvariges lagstadgade skyldighet. Därför har den registrerade inte rätt att kräva att hens personuppgifter raderas eller överförs till ett annat system och i regel inte heller rätt att motsätta sig behandlingen av hens personuppgifter.

Personuppgifterna i registret fås från myndighetskällor, varvid den registrerade inte har rätt att rätta uppgifterna.

Rätt att lämna in klagomål till tillsynsmyndigheten

Den registrerade har rätt att lämna in klagomål till dataombudsmannen, om hen anser att behandlingen av personuppgifterna bryter mot EU:s dataskyddsförordning.

Dataombudsmannens byrås kontaktuppgifter

  • Besöksadress: Fågelviksgränden 4, 00530 Helsingfors

  • Postadress: PB 800, 00531 Helsingfors
  • E-post: tietosuoja(at)om.fi
  • Telefonväxel: 029 566 6700
  • Registratorskontoret: 029 566 6768

Mer information om hur man gör en eventuell anmälan finns på dataombudsmannens byrås webbplats på adressen tietosuoja.fi.

Publicerad 20-06-2023 kl. 10.33, uppdaterad 18-10-2023 kl. 21.22