Erkännandet ”ARA-boendets pionjär” för långsiktig utveckling av bostadsområdet Södrik i Esbo

Nyhet 29-05-2023 kl. 10.15

Esbo Bostäder Ab och Esbo stad har fått erkännandet ”ARA-boendets pionjär” för övergripande, långsiktig och innovativ utveckling av bostadsområdet Södrik. Utvecklingen av ARA-boende till rimligt pris i Södrik har varit exemplariskt, mångsidigt och modigt.

Esbo Bostäder Ab och Esbo stad har redan i över 12 år genomfört ett långsiktigt reformarbete för att förnya Södrik i Esbo. Under utvecklingsarbetet har staden gjort en planändring för området. Även NAL Asunnot och Avara Oy har deltagit i arbetet.

I Södrik har man bland annat rivit det gamla bostadsbeståndet som nått slutet av sin livslängd och i stället byggt nya, energieffektiva byggnader. De nya bostäderna motsvarar bättre invånarnas nuvarande boendebehov.

I förnyelseprojektet har man lyckats balansera fördelningen av upplåtelseformerna för bostäderna i Södrik med andra byggherrar som deltagit i samarbetet. "Förnyelsen av området kan användas som modell för att eliminera eller minska segregationen också i andra områden", säger ARAs överdirektör Hannu Rossilahti.

Utvecklingen av Södrik har förnyat stadsdelens rykte på ett positivt sätt. Projektet fortsätter fortfarande.

Kirstiåsens nykvarter i Södrik belönades i februari 2023 med Esbo miljö- och byggnadsnämnds samt miljö- och byggnadstillsynscentrals pris Hurra! Erkännandet beviljas för en särskilt förtjänstfull och lyckad gärning i den byggda miljön.

Esbo Bostäder Ab har gjort ett exemplariskt och mångsidigt utvecklingsarbete för ARA-bostadsbeståndet och fått erkänsla redan tidigare. ARA tilldelade bolagets objekt, Magnetgatan 14, priset Årets bästa ARA-kvadrater 2018. Magnetgatan 14 representerar speciellt imponerande arkitektur, högklassigt och hållbart byggande, samt samtidigt boende vars livscykelkostnader är rimliga.

Med erkännandet ”ARA-boendets pionjär” uppmuntrar ARA till utveckling av boendet

Med erkännandet ”ARA-boendets pionjär” uppmuntrar Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet ARA uppmuntrar kommuner, hyreshussamfund och andra aktörer att utveckla ARA-bostadsbeståndet och bostadsförhållandena på ett övergripande, långsiktigt och innovativt sätt. De som får erkännandet har på ett mångsidigt och modigt sätt utvecklat boendet även i en ekonomiskt svår verksamhetsmiljö.

ARA delar årligen ut erkännandet till en kommun, ett hyreshussamfund eller en annan aktörsorganisation som gjort eller gör ett betydande arbete för att utveckla ARA-bostadsbeståndet och bostadsförhållandena samt främjat byggandet av statsstödd bostadsproduktion till rimligt pris genom sin verksamhet främjat tillämpningen av nya verksamhetssätt eller metoder i planeringen, byggandet och ombyggnaden ELLER

har utfört ett exemplariskt och aktivt arbete för att förnya och utveckla bostadsbeståndet, bostadsområdena och kvarteren på ett mångsidigt och innovativt sätt.

Erkännandet ”ARA-boendets pionjär” har tidigare getts till:

  • Lahden Vanhustenasuntosäätiö, LVAS och Lahtis stad (2021)
  • Kiinteistö Oy Itätuuli Oy och Kemi stad (2020)
  • Järvenpään Mestariasunnot Oy och staden Järvenpää och VAV Asunnot Oy och Vanda stad (2019)
  • Kiinteistö Oy Haapajärven Vuokratalot och Haapajärvi stad, Kemijärven Roikka Oy och Kemijärvi stad samt
  • Kiinteistö Oy Suomussalmen Vuokratalot och Suomussalmi kommun (2018).


Mer information:
Hannu Rossilahti, överdirektör, Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA)
tfn 029 525 0856
Liisa Ikonen, planeringschef, stadsplaneringscentralen, Esbo stad
tfn 0438251183
Pirjo Räihä, byggdirektör, Esbo Bostäder Ab
tfn 040 5330 021
Jaakko Kammonen, verkställande direktör, Esbo Bostäder Ab
tfn 050 5500 836

ARA raivaaja tunnustuspalkinto 2022

Personer på bilden:
Mikko Kivinen, projektledare, Esbo stad, Anne Savolainen, bostadschef, Esbo Bostäder Ab, Pirjo Räihä, byggdirektör, Esbo Bostäder Ab, Jaakko Kammonen, Esbo Bostäder Ab och Liisa Ikonen, planeringschef, Esbo stad, Hannu Rossilahti, överdirektör och Marianne Jauhola, utvecklingschef, Finansiering och utveckling av boendet (ARA).