Den traditionella Ara-dagen samlade igen yrkespersoner inom boende

Nyhet 24-01-2024 kl. 8.54

Ara-dagen 2024 samlade en rekordstor publik till Helsingfors och webbseminariet. En av dagens mest väntade stunder var offentliggörandet av priset Årets bästa ARA-kvadrater. Den här gången belönade Ara TVT Asunnot Oy för förnyelsen av Tallbacken i Åbo.

Ara har valt Årets bästa ARA-kvadrater sedan år 2017. Den som belönas får en ARA-kvadratmeter som fästs i byggnaden och som planeras av studerande inom konst eller formgivning. Årets prisplakett har formgivits av studerandena Janika Leppioja och Elisa Vehkala från LAB Designinstitutet.

Bättre kvalitet än författningarna

I Tallbacken revs hus som hade byggts under bristtiden. Husen hade nått slutet av sin tekniska livslängd och i stället byggdes nya ara-hyresbostäder. I de nya byggnaderna bevarades utseendet och andan från 1950-talet.

Representanterna för TVT Asunnot blev glada över priset de fick. ”Den nya Tallbacken är resultatet av ett långsiktigt arbete. Det arbetsdryga och flerfasiga projektet inleddes för flera år sedan i samarbete med Åbo stad med att förnya planen. Nu har allt fler Åbobor möjlighet att bo på en central plats i ett modernt, högklassigt och prisvärt hem", berättade verkställande direktör Teppo Forss från TVT Asunnot Oy.

"Gemensamt för alla objekt som belönats med Årets bästa ARA-kvadrat är att parterna har vågat tänka annorlunda och på eget initiativ utveckla en bättre kvalitet än vad författningarna anger", sade Aras överarkitekt Vesa Ijäs på Ara-dagen.

Även professor Mari Vaattovaara betonade betydelsen av god kvalitet som en central trend i bostadsområden och bostäder i framtiden. Hotellika långa ettor som släpper in för lite ljus har blivit vanligare i Finland under de senaste åren. "Resan från spisrum till hotellrum bör stoppas senast nu", betonade Vaattovaara.

Ministern tackade Ara och aktörerna

Miljö- och klimatminister Kai Mykkänen lyfte i sin videohälsning fram att Ara har visat sina krafter som en konjunkturbuffert. Ara och aktörerna fick beröm för att man har fattat beslut och fått igång byggprojekt med en rask takt i en situation som är utmanande.

Dessutom lyfte ministern fram den pågående utredningen, utifrån vilken man funderar på vilka förnyelser som borde göras i helheten av stödboende. En central fråga i helheten är: Vad skulle Ara göra om den grundades nu?

Ett gott och jämlikt boende för alla resten av livet

Aras överdirektör Hannu Rossilahti beskrev den ständiga förändringen kring äldre personers boende och omvårdnadstjänster under årtiondenas lopp. Med sin långa erfarenhet som grund föreslog han att man skulle inleda ett riksomfattande program för att omforma utmaningarna förknippade med omvårdnad och boende för den åldrande befolkningen, så att de blir enklare att genomföra. Samtidigt skulle jämlikheten mellan medborgarna förverkligas bättre än i nuläget.

"Trycket på servicebostäder för äldre ökar kraftigt. Skulle det vara klokast att slopa inkomst- och förmögenhetsgränserna för servicebostäder som stöds av Ara, och att serviceboendet under de sista levnadsåren skulle vara gemensamt för alla? Förmögenhets- och inkomstskillnaderna kunde beaktas i storleken på avgiften för omvårdnadstjänsterna som boende betalar."