Antalet bostadslösa minskade något – nu bör man satsa på att förebygga bostadslöshet

Nyhet 28-02-2024 kl. 10.46

Bostadslösheten har fortsatt att minska, men det finns också oroväckande tecken i luften, såsom ökningen av antalet vräkningar och boende på internat. Aras direktör Jarmo Lindén betonar behovet av att förebygga bostadslöshet.

Enligt Aras utredning om bostadslöshet fanns det i fjol drygt 3 400 ensamboende bostadslösa i Finland. Av dem var cirka 30 procent långtidsbostadslösa. Antalet bostadslösa minskade med cirka 260 personer jämfört med året innan, andelen långtidsbostadslösa av minskningen var 115.

Även antalet bostadslösa familjer, kvinnor och unga minskade jämfört med året innan. Däremot ökade antalet bostadslösa invandrare. En knapp fjärdedel av de bostadslösa var invandrare. Andelen kvinnor var 22 % och andelen personer under 25 år 15 %.

Siffrorna beskriver situationen i mitten av november 2023.

I Helsingfors har bostadslösheten minskat systematiskt

Flest bostadslösa finns det i stora städer, särskilt i huvudstadsregionen. I Helsingfors bor drygt en femtedel av de bostadslösa i hela landet, men minskningen av bostadslösheten i Helsingfors motsvarar över hälften av minskningen av bostadslösheten i hela landet. I Helsingfors fanns det cirka 160 färre bostadslösa än året innan.

Av de stora städerna är Helsingfors den enda där bostadslösheten systematiskt har minskat i fem år. I andra stora städer har utvecklingen varit mer varierande.

”Att besegra bostadslösheten löses i de största städerna. Helsingfors konsekventa arbete mot bostadslöshet ger goda resultat”, konstaterar Jarmo Lindén.

Enligt honom är det möjligt att eliminera långtidsbostadslösheten så länge städerna och välfärdsområdena når ett samförstånd.

Ara har redan länge varit med som partner i arbetet för att eliminera och förebygga bostadslöshet. ”Ara är redo att hjälpa till att hitta boendelösningar enligt principen bostad först”, säger Lindén.

Man måste satsa på att förebygga bostadslöshet

Cirka två tredjedelar av de bostadslösa vistas tillfälligt hos bekanta och släktingar på grund av brist på bostad. I många länder räknas endast personer som vistas utomhus, på internat och anstalter som bostadslösa. Även om antalet sådana personer på lång sikt har minskat betydligt i Finland, ökade antalet i fjol med över 160 bostadslösa jämfört med året innan enligt uppgifter från kommunerna. Däremot minskade antalet personer som bodde hos bekanta och släktingar med över 400.

Jarmo Lindén anser att det ökade antalet personer som bor på internat är ett alarmerande tecken. Han betonar också förebyggandet av bostadslöshet. ”Man måste nu satsa på att förebygga bostadslösheten, eftersom det också finns andra tecken på fara i luften, såsom ett ökat antal vräkningar och problem med utkomsten samt att bostadsbyggandet inte längre fungerar, vilket förutspår en ny bostadsbrist i städerna. Boenderådgivningen borde stärkas för att kontinuiteten i boendet ska kunna tryggas.”

Uppgifterna grundar sig på uppgifter som Ara samlat in av kommunerna. Det är frivilligt att besvara Aras enkät. Av kommunerna svarade 72 procent på enkäten år 2023. Resultaten är riktgivande och beskriver situationen vid tvärsnittstidpunkten 15.11.2023.

Ara har gjort bostadslöshetsutredningar sedan år 1986.