Högklassiga bostäder i den ekonomiska knappheten – en intressant översikt över arava-arkitekturen

Nyhet 07-05-2024 kl. 10.17

"Trots den ekonomiska knappheten kunde man på 1950–1960-talen bygga högklassiga bostäder, som man kunde lära sig av även i dagens bostadsproduktion", säger fackboksförfattaren Mikko Laaksonen. Konjunkturstormarna har alltid drabbat det finländska byggandet. Man har dock också hittat innovativa lösningar på problemen.

Den nya boken ”Koteja suomalaisille – arava-arkkitehtuuria 1949–1966”, som fokuserar på arava-arkitekturen, berättar hur Finland gick mot den internationella toppen av bostadsarkitektur efter krig och knapphet.

Enligt Laaksonen möjliggjorde arava-systemet att bostadsbyggandet kunde ökas och göras mångsidigare efter kriget. Systemet påverkade utformningen av städer, förorter och småhus. Systemet etablerade den moderna bostaden i Finland och jämställde boendet: likadana bostäder ansågs lämpa sig för både arbetarbefolkningen och den växande medelklassen. De typer av höghusbostäder som utvecklades på 1950-talet tillämpades nästan som sådana i början av 2000-talet.

Ljus och gemenskap som trumfkort

"Intervjuerna med invånarna visar att arava-husen och deras omgivningar har varit populära boplatser", säger Mikko Laaksonen. Bostäderna var ljusa och husbolagen hade en bra gemenskap. "I området kan man leva ett gott liv", berättar en invånare i Kasberget i Helsingfors i boken.

Boken presenterar arava-objekt runt om i Finland. Från huvudstadsregionen behandlas bland annat Kottby, Roihuvuori, Hagalund och Gruvsta. Boken behandlar också bland annat bakgrunden till planeringen av bostäderna i Kaleva i Tammerfors, Martinsbacken i Åbo och Karjasilta i Uleåborg.

Utöver historiska och moderna fotografier innehåller boken tiotals planritningar.

"Koteja suomalaisille" är avsedd för alla som är intresserade av arkitektur samt som lärobok i högklassig bostadsplanering för bostadsplanerare och finansiärer. Ara har stött boken med utvecklingsfinansiering.

Arava var ett statligt lånesystem, med vars stöd man byggde och renoverade bostäder 1949–2007. Statsstödda bostäder byggs numera med räntestödslån från Ara.

Boken finns i välutrustade bokhandlar, på förläggarens webbplats och i skribentens webbutik

Alla som är intresserade av arava-arkitektur är välkomna på avgiftsfria presentationer och guidade rundturer! Rundturerna och presentationerna ordnas av bokens författare Mikko Laaksonen.

Esbo Hagalund, efter att boken publicerats 24.4. kl. 18–20
Avgång Mäntytorni, Tallbysket 4

Hagalund är det internationellt mest kända bostadsområdet som finansierats av arava och fungerade som ett exempel för både öst- och västblocket. Rundturen går från den östra förorten, från Mäntytorni ritad av Aarne Ervi, via centrum, Viljo Revells ”Fickpluntor” och Svedjefällarvägen till den norra förorten, till husen som ritats av Kaija och Heikki Sirén.
Evenemanssida (Fb)

Martinsbacken, Åbo, 27.4. kl. 13–15
Avgång från Martins park, Stålarmsgatan 3–5

I stadsdelarna IV och V i Åbo finns också socialt bostadsbyggande som föregår arava, halvkommunala bostadshus och bostadshus för familjer. Tornhusen på Martinsbacken och Tomtebacken är stadens landmärken. Arava-husen intill Martinskyrkan ritades av Aulis Blomstedt, Aarne Ervi och Tapani Nironen.
Evenemanssida (Fb)

Karjasilta, Uleåborg, 18.5. kl. 13–16
Presentation Ympäristötalo, mötesrum Leeta, Solistinkatu 2

På rundvandringen bekantar vi oss med arkitekturen i Karjasilta. I området finns många slags typhus från svenskhus till typhus som byggts under ledning av stadsarkitekt Martti Heikura samt en grupp höghus från återuppbyggnadsperioden.
Evenemanssida (Fb)

Kaleva, Tammerfors, 21.5. kl. 17.15–20
Presentation Kalevakyrkans sal 9 (nedre våningen), Liisanpuisto 1

Under promenaden bekantar vi oss med arava-arkitekturen i Kaleva. De halvkommunala husen, ritade av Bertel Strömmer, ligger i Tammela, familjebostadshusen ligger i Kaleva. Harry W. Schreck ritade tornhusgruppen. I Kaleva finns också arava-hus som ritats av Alvar Aalto, Pekka Sivula, Jaakko Tähtinen och KK:s arkitektavdelning. Tasa Oy:s Kalevankartano ritades av Dag Englund och Lauri Silvennoinen.
Evenemanssida (Fb)