Rekordmånga nya energicertifikat 2023 – byggnadernas energiprestanda förbättras

Nyhet 07-05-2024 kl. 10.24

Enligt årsrapporten Energiatodistukset 2023 hade över hälften av de nya höghusen och en tredjedel av radhusen och småhusen energiklass A år 2023. I början av 2024 innehöll Aras energicertifikatregister sammanlagt cirka en kvartsmiljon giltiga energicertifikat.

Uppgifterna i Aras energicertifikatregister ger en intressant utsikt över energieffektiviteten i Finlands byggnadsbestånd. Uppskattningsvis har cirka hälften av radhusen och nästan hälften av höghusen i Finland ett energicertifikat. Av kontors- och undervisningsbyggnaderna har ungefär en tredjedel certifikatet och av egnahemshusen och parhusen har drygt var tionde certifikatet. Energicertifikatet anger hur energieffektiv byggnaden är i förhållande till liknande byggnader. På grund av den standardiserade beräkningen påverkar inte användarnas olika användningsvanor och byggnadens placeringsort resultatet.

År 2023 sparades rekordmånga energicertifikat i energicertifikatregistret, nästan 60 000, medan antalet året innan var cirka 40 000. Särskilt antalet energicertifikat för flervåningshus och radhus ökade. Ökningen beror åtminstone delvis på att det tidigare energicertifikatet föråldrades i en del av bostadsaktiebolagen. Energicertifikatet är giltigt i 10 år.

Jordvärmen tar över

År 2023 var A den vanligaste energieffektivitetsklassen för nya bostadshöghus (64 %). Nya rad- och småhus hade oftast klass B (ca 70 %) och en tredjedel (28 %) hade klass A.

Energieffektiviteten i befintliga bostadshus var något sämre än i nyproduktionen: energieffektivitetsklassen D var vanligast för höghus (43 %), radhus (44 %) och småhus (37 %).

År 2023 var fjärrvärme den populäraste huvudsakliga uppvärmningsformen i nya bostadshöghus (76 %), men nästan vart fjärde bostadshöghus värmdes upp med jordvärme.

Ungefär hälften av nya radhus värmdes upp med fjärrvärme och hälften med jordvärme. Små bostadshus värms oftast upp med en jordvärmepump (49 %). I nio av tio småhus var värmepumpen den huvudsakliga värmekällan. Utöver jordvärmepump användes även vatten-luftvärmepump (23 %) och frånluftsvärmepump (16 %).

Statistikföringen av uppvärmningsformerna i byggnader som angetts i energicertifikaten inleddes i början av 2021.

Energicertifikattjänsten utvecklas

Det har funnits efterfrågan på uppgifter i energicertifikat i och med att EU har skärpt rapporteringskraven och gröna krediter har blivit vanligare. Förutom finansinstituten är även bland annat forskare och förmedlare av information samt vanliga medborgare intresserade av informationen

I februari 2024 öppnade vi en gränssnittstjänst för energicertifikatregistret, där man kan söka uppgifter om enskilda energicertifikat med hjälp av servicekanalen Suomi.fi.

Redan ett år tidigare öppnade vi ett gränssnitt i energicertifikatens materialtjänst, som möjliggör dataöverföring från registret direkt till kundens datasystem. Det finns tre olika energicertifikatmaterial, varav en del innehåller personuppgifter.

Båda våra tjänster förutsätter datatillstånd beviljat av Ara.

Ara övervakar användningen av energicertifikat och deras riktighet. Syftet med övervakningen är att se till att certifikatet har upprättats i så många försäljnings- och hyressituationer som möjligt och att certifikaten har upprättats korrekt

Aras energicertifikatregister togs i bruk i maj 2015. Registret innehåller energicertifikat som upprättats efter detta.

Läs rapporten (pdf på finska) 

Bekanta dig med energicertifikattjänsten Energiatodistusrekisteri.fi