Oppaat

Vuokranmääritysohje 20.12.2023
Oppaassa käsitellään ja ohjeistetaan rajoitusten alaisten ara-vuokra-asuntojen omakustannusperiaatteen mukaista vuokranmääritystä.
Lue lisää
Opas lyhytaikaista korkotukea saaneelle toimijalle 20.12.2023
Oppaassa käsitellään lyhytaikaisiin korkotukikohteisiin liittyviä rajoituksia ja kohteiden hoitoon vaikuttavia velvoitteita.
Lue lisää
Asukasvalintaopas 20.12.2023
Ara-vuokra-asuntojen asukasvalinnoista on koottu ohjeet uudelle ohjesivustolle. Ohjeissa kerrotaan muun muassa kuka voi saada ara-asunnon ja miten asukkaan valitaan.
Lue lisää
Asukasdemokratiaohje 20.12.2023
Ohje on tarkoitettu valtion tukemia vuokra-asuntoja omistaville yhteisöille ja muille yhteishallintoa toteuttaville tahoille, kuten asuntojen välivuokraajille. Ohjeessa on paljon hyödyllistä tietoa myös asukkaille.
Lue lisää
Erityisryhmien asuntojen suunnitteluopas 26.4.2022
Opas sisältää tietoa edellytyksistä, joita erityisryhmien asuntohankkeilta vaaditaan ARA-tukien saamiseksi. Oppaassa kuvataan myös tavoitteita ja suosituksia asuntojen suunnitteluun ja rahoituksen hakemiseen.
Lue lisää
Opas yhteisö- ja palvelukorttelien sopimusmalleihin 2.9.2021
Opas toimijoille, jotka suunnittelevat monen toimijan palvelu- tai yhteisökorttelia. Toteutuksesta ovat vastanneet Owal Group Oy ja Lehti & kumppanit Oy yhdessä ARAn kanssa.
Lue lisää
Kuinka toimin asiamiehenä - opas toisen puolesta asiointiin ARAn avustusten hakemisessa 21.12.2020
Oppaassa kerrotaan mitä sinun on otettava huomioon hakiessasi avustusta toisen henkilön puolesta.
Lue lisää
Yleishyödyllisyysopas 2.7.2020
Oppaaseen on koottu tietoa yleishyödyllisiksi nimetyille yhteisöille sekä ohjeistusta yhteisöille, jotka aikovat hakea yleishyödyllisyysstatusta.
Lue lisää
ARA-säännösten pikaopas arava- ja korkotukikohteiden omistajille 28.4.2020
Oppaassa kerrotaan tiivistetysti ARA-säännösten vaikutukset valtion tuella rahoitettujen asuntokohteisiin.
Lue lisää
Muistilista tilintarkastajille 8.5.2019
Muistilista on tarkoitettu avuksi ARA-rahoitusta saaneiden vuokra- ja asumisoikeusasuntojen omistajayhteisöjen tarkastamiseen.
Lue lisää
Asumisneuvonnan opas 8.3.2019
Oppaaseen on koottu vinkkejä ja työkaluja asumisneuvojan työhön. Opas on kirjoitettu ammentamalla tietoa asumisneuvojien kokemuksista sekä ammattitaidosta.
Lue lisää
Rakennuttamis- ja suunnitteluopas 25.2.2019
Oppaassa on tietoa edellytyksistä, joita korkotukilainahankkeelta vaaditaan tuen saamiseksi, sekä niistä seikoista, joihin ARA kiinnittää huomiota käsitellessään korkotukilaina hakemuksia ja päättäessään rahoituksesta.
Lue lisää
Asuminen arjen keskiössä – Asuntoverkoston yhteiskehittämisen opas 10.3.2015
Oppaassa esitellään uudenlainen tapa järjestää kehitysvammaisten ihmisten asumista asuntoverkoston yhteiskehittämisen mallilla, jossa kehitysvammaisten ihmisten asunnot sijaitsevat tavallisilla asuinalueilla. Opas kertoo, miten kunnat voivat suunnitella asuntoverkoston yhdessa tulevien asukkaiden, heidän läheistensä sekä kunnan asuntotoimen, kaavoituksen ja sosiaalitoimen kanssa.
Lue lisää