Ilman hissiavustusta moni hissi jäisi rakentamatta

Uutinen 19.5.2015 klo 17.14

"Noin 300 hissin rakentaminen pääsi käyntiin ARAn avustuksella vuonna 2014. Tälle vuodelle määrärahoja on varattu valtion talousarviossa 20 miljoonaa euroa", ARAn hankepäällikkö Tapio Kallioinen kertoi Valtakunnallisessa Hissiseminaarissa Pörssitalossa Helsingissä. Koolla oli noin 100 hissiasioista kiinnostunutta alan ammattilaista.

Kallioisen mukaan hissin rakentamisessa vanhaan taloon tarvitaan monenlaista asiantuntemusta. ”Vanhassa kerrostalossa voi olla yllättäviäkin pulmia ratkaistavana, mutta aina ratkaisut ovat löytyneet”.

Isännöitsijäliiton Kaisa Leiwo korosti ARAn avustuksen tärkeyttä hissihankkeen käynnistäjänä. "Ilman ARAn hissiavustusta moni hissi jäisi rakentamatta”.  Myös isännöitsijällä on merkittävä rooli hissihankkeessa,sillä isännöitsijä on "monien lankojen vetäjä". Hänen asenteensa hissin rakentamiseen on keskeinen, sillä vanhoissa taloissa on tarvetta monenlaisiin remontteihin.

Kiinteistöliiton Jari Virta painotti suunnitelmallisen kiinteistönpidon tärkeyttä jokaisessa taloyhtiössä. Hän ihmetteli sitä, että korjausrakentamisen barometrissä vuosille 2015–19 hissien rakentaminen ja esteettömyys saivat kovin vähän huomiota.

Hissityöryhmät auttavat

Uutta virtaa hissiasioiden etenemiseen ovat tuoneet maakuntien keskuskaupunkeihin perustetut hissityöryhmät, jotka neuvovat jälkiasennushissien hankinnassa. Ryhmät välittävät myös tietoa esteettömyyskorjausten hyödyistä etenkin asunto-osakeyhtiöille sekä kaupunkien ja kuntien vuokrataloyhtiöille. Kaikkiaan jo 16 hissityöryhmää on toiminnassa.

Hissityöryhmän puheenjohtajana toimii tavallisesti kaupungin asuntotoimesta vastaava henkilö, korjausneuvoja tai vuokrataloyhtiön toimitusjohtaja. Jäseninä ovat myös rakennusvalvonnan edustaja, vammais-esteettömyys asiamies, paikallisen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja sekä ammatti-isännöitsijä. Useissa hissityöryhmissä on mukana myös pelastuslaitoksen ja sotepuolen edustaja.

Hissi esteetön Suomi –hankkeen tavoitteena on, että vuonna 2017 jälkiasennushissejä rakennetaan 500 kpl vuodessa vanhoihin kerrostaloihin.

Hissiseminaarin aineistot:
http://www.ara.fi/fi-FI/Ohjelmat_ja_hankkeet/Hissiinfi

Hissityöryhmien yhteystiedot:
http://www.ara.fi/fi-FI/Ohjelmat_ja_hankkeet/Hissiinfi/Hissityoryhmat


ARA tukee hissien rakentamista vanhoihin kerrostaloihin jopa 50 % avustuksilla. Lisätietoa ARA:n hissiavustuksista:
http://www.ara.fi/fi-FI/Rahoitus/Avustukset/Hissiavustus

Hissi – Esteetön Suomi 2017 -hanke

http://www.ara.fi/fi-FI/Ohjelmat_ja_hankkeet/Hissiinfi/Tietoa_hankkeesta

Hissiseminaari15
Hissiseminaari15