Opaali-talo ja PuuMera: paljon huomiota saaneet ARA-kohteet Asuntomessuilla

RSS
24.9.2015 Päivi Leinonen

 
Vantaan Kivistön asuntomessuilla esiteltiin asumisen monimuotoisuutta. Mukana oli kaksi kiinnostavaa ARA-kohdetta: PuuMera-puukerrostalo ja luonnonvarojen säästöön tähtäävä Opaali-talo.

Vantaan Kivistöön on raken­tumassa asuinalue, jossa ekologisuus on huomioi­tu jo aluesuunnittelussa. Kivistön erityispiirteiksi on nostettu tiivis rakentaminen ja jouk­koliikenteeseen nojaaminen. Molemmat ARA-rahoitteiset kohteet ovat kiinnosta­via ympäristöystävällisten rakentamisen pilotteina.

PuuMera säästää energiaa ja vettä

ARA-viesti 2/2015, PuuMera (C) Päivi Leinonen
Puurakentamisella tuetaan myös suomalaista työllisyyttä. Asuntomessujen PuuMera-talon kotimaisuusaste on 90 %. © Kuvat: Päivi Leinonen

 

Paljon ennakkohuomiota saanut PuuMera on valmistuessaan Euroopan suurin asuin­käytössä oleva puukerrostalo. Taloon valmis­tuu 186 asuntoa, joista TA-Asumisoikeus Oy omistaa 79 ja Suomen Vuokrakodit Oy 107. Rakennusliike Reposen rakentaman talon muoto muistuttaa umpikorttelia, joka kät­kee sisäänsä kuilumaisen sisäpihan. Julkisi­vu koostuu erilaisista osista, ikään kuin ra­kennuksia olisi useita.

Passiivitalo PuuMera valittiin vuonna 2013 Suomen ilmastoystävällisimmäksi kerrostaloksi. ”Katolla sijaitsevilla aurin­kokeräimillä voidaan tuottaa 20 % kiinteis­tön tarvitsemasta sähköenergiasta”, kertoo asuntomessukoordinaattori Eija Imara-Väi­sänen TA:sta.

Talon sprinklerijärjestelmä toimii uudella korkeapainevesisumutekniikalla. Tekniikan avulla palo voidaan sammuttaa huomat­tavasti pienemmällä vesimäärällä kuin ai­kaisemmin. Näin mahdolliset vesivahingot puurakenteissa jäävät pieniksi.

”PuuMeran asunnot ovat normaaleja kerrostaloasuntoja”, TA-Asumisoikeus Oy:n markkinointijohtaja Pirjo Nieminen toteaa. ”Sisällä puuta ei juuri näy. Sen sijaan por­taikossa puu voitiin jättää näkyviin portai­den alapuolella. Puupinta tekee porrashuo­neesta kauniin ja miellyttävän.”

Monikäyttöisiä ja tilavia asuntoja

PuuMerassa Suomen Vuokrakotien omis­tamassa As Oy Vantaan Rubiinikehä 1b:ssä on asuttu kesäkuun alusta alkaen. Suomen Vuokrakodit Oy:n markkinointipäällikkö Hanna Heinosen mukaan puukerrostalo on herättänyt kiinnostusta asiakaskunnassa.

”Puurakentamisessa on vetovoimaa, ja asuntomessut ovat omalta osaltaan lisän­neet kiinnostusta. Asuntojen persoonalli­suus on herättänyt ihastusta.”

Talossa on poikkeuksellisen paljon kaksi­oita. Ekologisen linjauksen mukaisesti asun­tokohtaiset saunat on jätetty kokonaan pois. Sen sijaan kodinhoitohuoneita ja vaatehuo­neita on monissa pienissäkin asunnoissa. Asuntojen monikäyttöisyyttä pidetään nyt tärkeänä.

”Uutta on se, että vaatehuoneissa on da­takaapelointi. Tämä mahdollistaa tilan käy­tön myös työpisteenä”, kertoo Heinonen.

Espoosta muuttanut Pertti Johansson ke­huu asuntoaan toimivaksi: ”Koti on tilavam­pi kuin edellinen asuntoni. Varsinkin parve­ke ja pesutila ovat reilun kokoisia.”

Johansson kiittelee myös modernia talo­tekniikkaa: ”Ilmastointi toimii ja sitä voi itse säätää. Vesihanat sulkeutuvat itsestään, kun vettä on valutettu noin neljä minuuttia.”

Opaali-talon ekologiset materiaalit

ARA-viesti 2/2015, Opaali (C) Päivi Leinonen
Opaalin ulkoverhouksessa on käytetty käsittelemätöntä puuta, joka harmaantuu luonnollisen kauniisti vanhetessaan. Talon porrasaskelmissa on käytetty murskattua kierrätyslasia. © Kuvat: Päivi Leinonen

 

VAV Asunnot Oy:n Opaali-talossa on pyritty pienentämään rakentamisen hiilijalanjälkeä ja luonnonvarojen kulutusta materiaaliva­lintojen avulla.

VAV Asuntojen toimitusjohtaja Teija Ojankoski on huolissaan luonnonvarojen riittävyydestä: ”Olisi äärimmäisen tärke­ää käyttää kertaalleen käyttöönotettu ma­teriaali huolella uudestaan, kuten ennen tehtiin. Monet materiaalit mahdollistavat tämän hyvin. Ongelmana on toistaiseksi uu­siomateriaalin käsittelyn hintavuus.”

Opaali-talon hiilijalanjälki on 20 % nor­mitaloa pienempi. Tähän on päästy esi­merkiksi käsittelemättömän puun ja kier­rätyslasimurskeen käytöllä. Merkittävä osa säästöstä saavutettiin keventämällä raken­nuksen runkoa. Betonia säästettiin hyödyn­tämällä ontelolaattojen maksimijänneväli. Ulkorakennuksissa käytettiin hamppubeto­nia, jonka käytöstä Suomen olosuhteissa ei ole vielä kokemusta.

”Kierrätys rakentamisessa ei ole uutta, mutta Opaali-talo on ensimmäinen kierrä­tystä toteuttava kerrostalokohde Suomes­sa. Ympäristöä säästävät menetelmät täy­tyy saada käyttöön suuressa mittakaavassa, jolloin hyödyt vaikuttavat laajemmin,” jat­kaa Ojankoski.

Koti Kehäradan varrella

Opaaliin muuttavalle autoilijalle voi olla yl­lätys, että autopaikkoja on totuttua vähem­män. Isännöitsijä Pekka Siltala VAV Asun­not Oy:stä kertoo, että autopaikkoja ei riitä kaikille halukkaille: ”Paikkoja jaettaessa ar­vioidaan auton todellista tarvetta. Työmatka tai työajat voivat olla sellaiset, ettei julkisen liikenteen käyttö onnistu. Monella on myös työ, jossa oma auto on välttämätön.”

Päivätyöläisiä julkinen liikenne palvelee hyvin. Jaana Pitkä muutti Opaalin yksiöön Helsingistä. ”Heikot kulkuyhteydet olivat aluksi täysi shokki, mutta Kehäradan käyt­töönotto auttoi paljon.”

Joukkoliikenteen ohella Kivistön alue­markkinoinnissa painotetaan pyöräilyä. Lähialueelle avataan Vantaan ensimmäinen pikapyörätie.

Pyöräilyä harrastavan Jeremias Holmber­gin mielestä liikkuminen on sujuvaa: ”Pyö­rällä pääsee nopeasti moneen paikkaan, ei­kä juna-asemakaan ole kaukana. Pyörille on hyvät tilat talossa, mutta säilytän arvokas­ta kilpapyörää parvekkeella. Iso parveke on muutenkin mukava lisä 30 neliön yksiöön.”

Autopaikkojen vähäisellä määrällä halu­taan kannustaa käyttämään muita kulkuvä­lineitä. ”Tavoitteena on, että tarpeettomista autoista luovutaan. Ehkä tulevaisuudessa alueen imago vaikuttaa siihen, että ihmiset huomioivat tämän jo asuinpaikkaa valites­saan,” isännöitsijä Siltala pohtii.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.