Asuntopoliittinen uudistuspaketti vastaa pulaan kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista

Uutinen 25.3.2013 klo 15.20

Hallitus päätti 21.3.2013 kehysriihessä laajasta asuntopoliittisesta uudistuspaketista, jolla vastataan kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen pulaan erityisesti Helsingin seudulla. Uudistuspaketti sisältää toimia koko asuntotuotantoketjun kehittämiseen.

Uudistuspaketin myötä valtion omistama Kruunuasunnot Oy ryhtyy rakennuttamaan ja omistamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Helsingin seudulla. Valtio ja sen omistamat yhtiöt osoittavat yhtiölle  kohtuuhintaisia tontteja rakennuttamista varten. Hallitus sopi myös käynnistysavustuksen käyttöönotosta Helsingin seudulla vuosina 2013–2015.

Uudistuotannon lisäksi asumisen kohtuuhintaisuutta edistetään myös olemassa olevassa asuntokannassa: perusparannuksen korkotukilainoituksen omavastuukorko alennetaan määräaikaisesti 3,4 %:sta 2,35 %:iin. Nykyisen 40 vuoden korkotukilainoituksen rinnalle otetaan käyttöön uusi korkotukilainamuoto, jossa rajoitusaika on 20 vuotta ja tuen määrä pienempi.

Yleishyödyllisyyslainsäädäntöä kehitetään asiaa selvittäneen työryhmän esitysten pohjalta niin, että työryhmän ehdotuksia sovelletaan ainoastaan ARA-asuntojen uudistuotantoon. Tällöin uudet vuokra-asunnot voidaan siirtää yleishyödyllisen yhteisön ulkopuolelle heti, kun kutakin kohdetta koskevat rajoitukset päättyvät.

Maapolitiikan hoitoa kehitetään ja käytäntöjä yhtenäistetään Helsingin seudulla. Keskeisenä työkaluna on maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) aiesopimus, jonka Helsingin seudun kunnat ja valtio solmivat viime vuoden kesäkuussa vuosille 2012–2015.

Lue lisää:  YM:n tiedotteesta


Lue lisää: Kehyspäätös / asuntopolitiikka