#kotimatkalla-hanke kehittää tukea tarvitsevien nuorten asumista

RSS
25.9.2017 Saara Nyyssölä

Liian moni erityistä tukea tarvitseva nuori asuu ryhmäkodissa tai asumisyksikössä, vaikka pärjäisi riittävän tuen turvin omillaan.


Oma yksilöllinen koti ei ole kaikille itsestäänselvyys. Vuosina 2017–2019 ARA rahoittaa ja on mukana toteuttamassa #kotimatkalla-hanketta, jossa kehitetään erityistä tukea tarvitseville nuorille monipuolisia asumis- ja palveluratkaisuja, jotta heidän matkansa kohti omaa kotia voi alkaa.

Kotimatkalla_logo
 

Nuorten ääni

Pilottikunnista hankkeeseen osallistuu 15-29-vuotiaita erityistä tukea tarvitsevia nuoria. Hankkeen tavoitteena on yhdessä nuorten, heidän läheistensä sekä lähityöntekijöiden ja muiden ammattilaisten kanssa kuulla nuorten toiveista ja tarpeista ja kehittää yhdessä uusia asumisratkaisuja. Nuorten asumisen nykytilaa ja siinä tapahtuvaa muutosta arvioidaan mm. Skotlannissa kehitettyjen työvälineiden avulla. Pilottikunnissa järjestetään innostamispajoja sekä lähityöntekijöiden valmennusta, joiden avulla luodaan uudenlaisia asumisen ja palveluiden verkostoja.
 

Halu asua kuten muutkin

Lukuisissa erityisryhmien asumiseen liittyvissä kehittämishankkeissa (mm. Arjen keskiössä 2012-2015, Mielen-aske 2012-2015, Eksote-pilotti 2016-2017), todetaan, että erityistä tukea tarvitsevat nuoret haluavat asua tavallisissa asunnoissa. Nuorten ei tarvitse muuttaa erillisiin ryhmäkoteihin tai asumisyksiköihin, jos heidän tarvitsemansa apu ja tuki seuraavat heitä omaan kotiin. #kotimatkalla-hankkeen peruslähtökohtana on YK:n vammaissopimuksen artikla 19, jonka mukaan vammaisilla henkilöillä on oikeus valita, missä ja kenen kanssa he asuvat.
 

Pilottikuntatyöllä tuloksia ja vaikuttavuutta

#kotimatkalla-hankkeessa tehdään yhdessä pilottikunnan eri hallintokuntien edustajien kanssa sekä asuntostrategista työtä että konkreettisia toimenpiteitä, jotta saadaan muodostettua asuntoverkostoja. Verkostot muodostetaan siten, että niissä on helpompaa ja kustannustehokkaampaa toteuttaa tuki ja apu, joita nuori asumiseensa tarvitsee. Samalla vahvistetaan yhteisöllisyyttä siten, ettei se edellytä yhteisöasumista.

Asuntoverkostomallista on hyviä kokemuksia aiempien hankkeiden pohjalta. Esimerkkeinä voisi mainita Arjen keskiössä -hankkeessa kehitetyn Turun Luolavuoren alueelle rakentuvan asuntoverkoston sekä Seinäjoen Louhenkadun asumisyhteisön kehitysvammaisille ihmisille.

Paras lopputulos näissä prosesseissa on aina se, kun asukas saa itse olla vaikuttamassa oman kotinsa löytymiseen!

#kotimatkalla-hankkeen suomenkieliset nettisivut ja ruotsinkieliset #påhemvägen .

#kotimatkalla                
#påhemvägen

  • ARA toteuttaa hankkeen yhteistyössä Kehitysvammaliiton, FDUV:n (Förbundet De Utvecklingsstördas Väl), pilottikuntien (Kouvola, Mikkeli ja Parainen), Autismi- ja Aspergerliitto ry:n, Nuorisoasuntoliitto ry:n sekä ympäristö- että sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.
  • Hankkeen kesto: 2017–2019
  • Vuonna 2018 mukaan tulee kolme uutta pilottikuntaa.
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.