ARAlta apua nopean rakennemuutoksen asuntopulaan

RSS
15.1.2019 Jarmo Linden, ARA

Positiivinen rakennemuutos on tuonut Varsinais-Suomeen jo 23 000 uutta työpaikkaa. Samalla väkiluvun kasvu on kiihtynyt ja sitä myötä asuntopula. ARAn tuella on työntekijöille rakennettu vuokra-asuntoja, osa kohteista on puukerrostaloja.

Varsinais-Suomea on kohdannut raju, mutta myönteinen muutos. Muutos näkyy esimerkiksi työpaikkojen kasvussa vuoden 2016 alusta. Työllisyysaste ylitti 72% tason kesällä 2018 ja vuonna 2019 päästäneen jo 75% työllisyysasteeseen.

Selvitysmies Esko Aho totesi Lounais-Suomen positiivista rakennemuutosta koskevassa raportissaan (24.8.2017, TEM): ”Asuntotilanne – sekä asuntojen tarjonta että hinta – vaikuttavat monen potentiaalisen muuttajan päätöksiin. Olemassa olevan asuntokannan tehokas hyödyntäminen, muuhun käyttöön tarkoitettujen rakennusten muuntaminen asuntokäyttöön  sekä mahdolliset erityistuet asuntorakentamisen vauhdittamiseen voisivat osaltaan edistää alueellista liikkuvuutta. Tilapäisasumiseen tarkoitetut ratkaisut pitäisi, jos mahdollista, sulkea kokonaan pois”.

Pahin tilanne Varsinais-Suomessa on Uudessakaupungissa, jossa autotehtaan hetkessä tuhansiin noussut työntekijätarve on johtanut myös Esko Ahon poissulkemiin tilapäismajoituksiin aina parakkeineen ja asuntovaunuja myöten.  Sen sijaan markkinaehtoisesti vuokra-asuntojen rakentaminen ei ole ottanut tuulta siipiensä alle.

ARA muutoksissa mukana läpi vuosikymmenten

Samaan aikaan tämän rakennemuutoksen kanssa ARA sai käyttöönsä uuden lyhyen korkotukilainan elokuussa 2016.  Lyhyt korkotuki on osoittautunut oivalliseksi välineeksi vastata vuokra-asuntojen nopeaan tarpeeseen juuri Uudessakaupungissa ja lähialueilla. ARA on lainoittanut toistaiseksi 196 lyhyen korkotuen vuokra-asuntoa Uuteenkaupunkiin, 73 Raumalle ja lisäksi Turun seudulle 160. Osa hankkeista on samalla puurakentamiskohteita. Uusia vuokratalohankkeita on seudulle myös vireillä.

Varsinais-Suomen voimakas veto näkyy myös ARAn asuntomarkkinaselvityksessä 1/2018. Sen mukaan vuokra-asuntomarkkinat olivat vuoden 2017 lopulla Turussa ja Liedossa melko kireät. Asuntojen vuokrat ja hinnat ovat nousseet Turussa muuta maata nopeammin. Turussa telakkateollisuus ja sen alihankkijat tarvitsevat valtavasti uutta työvoimaa. Siksi Turkuun kaivattaisiin pikaisesti lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

ARAn tuotantoluvuissa näkyykin selvä piristyminen Turun seudun MAL-sopimuksen toimeenpanossa. Vuonna 2018 Turun seudun ARA-asuntojen aloitukset (lainapäätösten mukaan) ovat nousseet reippaasti yli tuhanteen asuntoon ja pitkästä aikaa Tampereen seudun ohi.  Positiivisen rakennemuutoksen vaikutus onkin otettava huomioon, kun parhaillaan neuvotellaan uutta maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimusta vuosille 2020-2023
1960- ja 1970-lukujen rakennemuutos merkitsi valtavaa loikkaa kaupunkeihin ja teollistuvaan hyvinvointi-Suomeen. ARAn edeltäjä, Asuntohallitus, lainoitti tuolloin suuret määrät omistus- ja vuokra-asuntoja työntekijöiden tarpeisiin. Kaupunkien reunoille nousi lähiö toisensa perään. 

Tänä päivänä rakennemuutos on erilaista ja asumisen tarpeet huomattavan monimuotoisemmat. Selvää kuitenkin on, ettei nykyäänkään asunto-ongelmia kyetä ratkomaan vain markkinoilla ja kysyntätuilla. ARAa tarvitaan.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.