Nuorten oleskelukatos

Toteuttaja/toteuttajat:

kaupunkisuunnittelu, puistotoimi, vapaa-aikavirasto, turun Yliopisto

Kenelle:

Nuoret (7-20 vuotta)

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

Luvallisen oleskelupaikan kehittäminen nuorille 

Avainsanat:

nuoret, osallisuus, oleskelu, katos

Hanke / projektit, joissa mukana:

Kompakti kaupunki -hanke 

Porilainen lähiömaisema-hanke

Lähiöohjelma 2008-2011

 

Kuvaus:

Pihlavassa tartuttiin ongelmaan, joka on herättänyt alueella runsaasti erimielisyyksiä. Nuorten oleskelu kauppojen edustalla ja koulujen pihoilla on koettu ongelmalliseksi. Nuorten kanssa toteutetuissa työpajoissa nuoret taas ovat valittaneet luvallisten oleskelupaikkojen puuttumisesta. Ainoa kokoontumispaikka on nuorisotila, joka ei ole ympäri vuorokauden auki. 

Nuorten oleskelupaikkaa päätettiin alkaa suunnittelemaan vuoden 2010 alussa. Sopivaa sijaintia valittaessa käytettiin Porilainen lähiömaisema -hankkeessa tutkittuja nuorten suosimia oleskelualueita ja valittiin niistä lähinnä nuorisotilaa oleva. 

Katoksen uskottiin olevan helpoiten hallittavissa sen sijaitessa nuorisotilan lähellä. Katos sijaitsee rakentumattomalla yleisten alueiden tontilla aivan Pihlavan keskustassa. Katos tarjoa ulkotiloissa aikaansa viettäville suojaa ja levähdyspaikan. Puistotoimen kanssa valittiin sopivia vaihtoehtoja katoksista, joista nuoret saivat äänestää nuorisotilalla suosikkinsa. 

Nuorisotila Pihlavan Putken kautta nuoret osallistuivat katoksen pystyttämiseen. Katoksen avajaisia vietettiin 7.10.2011. Katoksen käytöstä tehdään vuoden 2012 aikana seurantaa Turun yliopiston Porilainen lähiömaisema -hankkeessa. Katos on saanut alueella hyvän vastaanoton ja jo nyt on ollut havaittavissa nuorten oleskelun vähentymistä kauppojen edustoilla. Katosta ei ole myöskään vielä töhritty.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Katos on toteutettu nuorten ehdoilla, joka heijastuu esimerkiksi nuorten motivaatioon hoitaa paikkaa

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Nuorten osallistaminen alueen kehittämiseen

Uusien oleskelualueiden tarjoaminen nuorille

Ratkaisujen etsiminen nuorten oleskeluun liittyviin ongelmiin

Julkaistu 24.5.2013 klo 13.00, päivitetty 28.7.2023 klo 9.46