Koivukylän kehittämisprojekti: osallisuuden edistäminen

Toteuttaja/toteuttajat:

Vantaan kaupunki

Kenelle:

kaupunginosan asukkaat

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

Asukasaktiivisuuden, osallisuuden ja yhteisöllisyyden edistäminen - viestinnän ja vuorovaikutuksen kehittäminen - itseohjautuvan asukastilatoiminnan mallintaminen. Keskusta-alueen kehittäminen

Avainsanat:

asukasaktiivisuus, asukastilat, yhteisöllisyys

Hankkeet/projektit, joissa mukana:

Koivukylän kehittämisprojekti - Koivukylän suuralueen kehittäminen / Lähiöohjelma 2008-2011

 

Kuvaus :

Osallisuus- ja kehittämissuunnitelman painopisteistä keskityttiin Lähiöohjelman puitteissa Koivukylän keskustan, ennen kaikkea vanhan ostoskeskuksen alueen elävöittämiseen. Erillisiä toimenpiteitä olivat kaupungin ja alueella toimivien yhdistysten yhteistyön tiivistäminen, asukastilojen aktivoiminen ja yhteistyö eri toimialojen kanssa. 

Kafnetin toimintaa kehitettiin ja aktivoitiin, sekä tehtiin yhteistyötä alueen asukasaktiivien ja yhdistysten kanssa. Esimerkkeinä toimenpiteistä esim. Kafnetin maksuttomien atk-kurssien teemojen laajentaminen, yhteistyö Vantaan kaupungin ja Laurea ammattikorkea-koulun kouluttamien senioriosaajien Seslonki-yhdistyksen kanssa. Inkun ideapajan tilkku-ruusujen tekokurssi Kafnetissa lokakuussa 2010 sekä asukkaille avointen runo/draamapiirien ja läppäripiirien aloittaminen marraskuussa 2010. Lisäksi Kafnetissa järjestettiin avoimia yleisöluentoja.Vuonna 2011 työtä jatkettiin hankkeen toiseen vaiheen tavoitteiden mukaisesti. 

Tammikuussa 2011 Vantaan alue- ja tapahtumapalveluiden asukastiloihin laadittiin uudet käyttö- ja maksuperusteet ja sen myötä Kafnetin tiloja on pyritty antamaan tehokkaammin alueen yhdistysten ja yhteisöjen päivä- ja iltakäyttöön. Vapaaehtoistoiminnan teemavuoden 2011 myötä Kafnetissa on järjestetty alueen asukkaille avoimia tapahtumia.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Asukasaktiivisuus ja yhteisöllisyys kasvoivat erityisesti asukastila Kafnetin ympärille hankkeen aikana. Yhdistystoiminta erityisesti Toimiva Koivukylä - Toimari ry:n toiminta jatkui, niin alueellisen lehden toimittamisella, kuin koko kylän tapahtumilla esim. kevään Koivukylä päivä- tapahtumalla, kesäisillä toripäivillä ja jouluisilla tapahtumilla. Itseohjautuvan asukastilatoiminnan mallintaminen toteutui osin. 

Kaupungin tilojen uudet käyttö- ja maksuperusteet antavat hyvän mallin toimia kaikissa Vantaan kaupungin asukastiloissa. Kaupungin moniammatillista toimintamalli lähiöiden kehittämistyön vaikuttavuuden lisäämiseksi osoittautui haasteelliseksi ja vaatii jatkotyötä, jotta henkilökunta pystyy paneutumaan uudenlaiseen toimintapaa. 

Vantaan kaupunki pyrkii tiivistämään ja kehittämään poikkihallinnollista yhteistyötä jatkossa. Tästä esimerkinä ovat ns. aluetiimit, joissa alueen työntekijä, poliisi ja seurakunta vaihtavat tietoja ja kehittävät alueen asioita yhdessä.

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Asukasaktiivisuuden lisääntyminen sekä keskusta-alueen kehittäminen asukasystävällisemmäksi ehkäisee syrjäytymistä ja alueen sosiaalisia ongelmia.

Julkaistu 23.5.2013 klo 13.20, päivitetty 28.7.2023 klo 9.43