Asuinrakennusten korjaus- ja täydennysrakentamisen vaikutukset asumisen energiatehokkuuteen ja sisäilman laatuun (AsKo)

Toimintamalli: Mittaustietojen monitorointipalvelu

Toteuttaja/toteuttajat:

Itä-Suomen yliopisto, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta, Ympäristöinformatiikan tutkimusryhmä

Kenelle:

asukkaille, kiinteistöhuollolle, kiinteistöjen hallinnasta vastaaville tahoille, isännöitsijöille, asunto-osakeyhtiöille

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

Palvelun kautta käyttäjät saavat reaaliaikaista tietoa kiinteistön energiankulutuksesta ja sisäilman laadusta. He saavat palautetta kulutustottumuksistaan ja voivat halutessaan vaikuttaa energiankulutukseensa.

Avainsanat:

energiatehokkuus, korjausrakentaminen, täydennysrakentaminen, sisäilman laatu, monitorointi, energian ulutus

Hankkeet/projektit, joissa mukana:

AsKo-hanke / Lähiöohjelma 2008-2011

Kuvaus

Vuoden alusta 2011 lähtien olemme kehittäneet, testanneet ja mitanneet korjausrakennuskohteiksi luokiteltavista tai energiatehokkuutta lisänneiden perusparannusten vaatimista kerrostaloista sisäilman laatua ja energian kulutustietoja projektissa kehitetyn kiinteistömonitorointijärjestelmän avulla. Järjestelmä soveltuu käytettäväksi erityisesti vanhoissa kiinteistöissä. 

Vuoden 2012 aikana on tarkoitus tutkia korjaus- ja täydennysrakentamisen vaikutuksia asumisen energiatehokkuuteen sekä sisäilman laatuun. 

Tutkimusten tuloksena on tuotettu 5 tieteellistä julkaisua. Olemme keränneet ajalla 3.10.2011 - 14.2.2012 asukkailta informaatiota korjaus- ja täydennysrakentamisen vaikutuksista internetkyselyllä, jossa tiedusteltiin em. asioita ja asuinympäristön viihtyvyyttä. Tutkimustalojen asukkaita on innostettu terveelliseen ja energiatehokkaaseen asumiseen mm. mahdollistamalla tutkimushuoneistojen asukkaille käyttää monitorointijärjestelmän selainkäyttöistä seurantakäyttöliittymää. 

Uusia palveluita kehittämiseksi tukemaan energiatehokasta asumista olemme selvittäneet yhtiestyössä kunnallisen kehitysyhtiön Kuopio Innovation Oy:n henkilöstön kanssa mittauspalveluiden liiketoimintamahdollisuuksia. Yksityisen ja julkisen sektorin sekä asukkaiden välisen yhteistyön lisäämiseksi olemme tutkimuslaitoksena toimineet yhteistyössä asukkaiden, taloyhtiöiden hallitusten jäsenien ja isännöitsijöiden kanssa peruskorjausten ja monitoroinnin järjestämisen onnistumiseksi.

Mittaustietojen monitorointipalvelu mahdollistaa mm: 

  • kulutustietojen sekä sisäilman laadun tarkastelun vrk-, vko-, kk- ja vuositasoilla. 
  • kulutustietojen vertailun kunkin kiinteistön kulutushistoriaan sekä vastaavanlaisten kiinteistöjen keskimääräisiin kulutustietoihin
  • alueellisten säätietojen tarkastelun 
  • asumistottumuksiin ja elämäntapoihin liittyvän palautteen antamisen 
  • hälytyksen poikkeavissa tilanteissa esim. matkapuhelimeen 
  •  

Kiinteistöjen jatkuvatoiminen monitorointi mahdollistaa asukkaille tarjottavien uudenlaisten palveluiden kehittämisen huomioiden energiatehokkuuteen ja asumisterveyteen liittyvät tulevaisuuden haasteet nykyisiä ratkaisuja paremmin. 

Kansallisella tasolla kiinteistöjen energiakäytön hallinnalla voidaan vähentää sähkön-, lämmön- ja vedenkulutusta sekä niistä aiheutuvia ympäristövaikutuksia ja kustannuksia.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Projektin alkuvaiheessa oli vaikea saada asukkaita ja taloyhtiöitä lähtemään mukaan tutkimukseen. Sopivien tutkimuskohteiden löytäminen oli haasteellista, koska merkittävänä valintaperusteena pidettiin sitä, että valitussa tutkimustalossa toteutetaan projektin keston aikana peruskorjaus tai toimenpiteitä, jotka parantavat rakennuksen energiatehokkuutta. Peruskorjaukseen liittyvän vertailutiedon saaminen ennen peruskorjausta ja sen jälkeen suhteellisen lyhyen projektin aikana on myös haasteellista. Onnistumisia koettiin kuitenkin kaikkien keskeisten tavoitteiden toteuttamisen osalta

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Projektissa tulokset ovat seuraavat: 

  • monitorointijärjestelmä kiinteistöjen sisäilman laadun ja energiatehokkuuden seurantaan. 
  • www-pohjainen asumisviihtyvyyteen liittyvä kysely (asko.kyselykone.fi). 
  • mittausaineiston pohjalta laadittiin viisi kansainvälistä referee-julkaisua, jotka liittyivät asumisen energiatehokkuuteen ja sisäilman laatuun. 
  • asukkaita innostettiin terveellisempään ja energiatehokkaampaan asumiseen mm. asukasilloissa ja tiedotustilaisuuksissa.
  • yksityisen ja julkisen sektorin välinen sekä asukkaiden välinen yhteistyön lisääminen. 

Kiinteistöjen jatkuvatoiminen monitorointi mahdollistaa asukkaille tarjottavien uudenlaisten palveluiden kehittämisen huomioiden energiatehokkuuteen ja asumisterveyteen liittyvät tulevaisuuden haasteet nykyisiä ratkaisuja paremmin. Kansallisella tasolla kiinteistöjen energiakäytön hallinnalla voidaan vähentää sähkön-, lämmön- ja vedenkulutusta sekä niistä aiheutuvia ympäristövaikutuksia ja kustannuksia. Huoneistokohtaisen sisälämpötilan mittaaminen ja kiinteistökohtaisen sähkön-, veden- ja lämmönkulutuksen mittaaminen jatkuvatoimisesti tarjoaa hyvän mahdollisuuden ja perustan jatkotutkimukselle sekä siitä saatavien tulosten hyödyntämisen alan tuotekehityksessä. 

Projektin tulosten uskotaan johtavan tutkimustiedon tehokkaaseen hyödyntämiseen sekä avaavan uusia liiketoimitamahdollisuuksia Pohjois-Savossa, muualla Suomessa ja Euroopassa.

Julkaistu 23.5.2013 klo 13.20, päivitetty 28.7.2023 klo 9.20