ENTELKOR eli Energiatehokas lähiökorjaaminen

Toimintamalli: Vaihtoehtoisten positiivisten kehityspolkujen löytäminen

Toteuttaja/toteuttajat:

Tampereen teknillinen yliopisto, EDGE arkkitehtuuri- ja kaupunkitutkimuslaitos

Kenelle:

lähiökehittäjille, asukkaille, päättäjille

Toiminnan/toimintamallin tarkoitus:

positiivisen identiteetin ja imagon
vahvistaminen

Avainsanat:

lähiöt, kestävä kehitys, tulevaisuus

Hankkeet/projektit, joissa mukana:

ENTELKOR - Energiatehokas lähiökorjaaminen -hanke / Lähiöohjelma 2008-2011

 

Kuvaus:

Hankkeen roolina oli tarkoituksellisesti hakeutua tutun tutkimuskentän ulkopuolelle. Uusien tutkimusaiheiden kartoitus yhdistettiin perinteiseen pitkän linjan tutkimus- ja kehitystyöhön. Työtä tehtiin pääasiassa arkkitehtuurin ja rakennustekniikan laitoksilla. Loppujulkaisussa uusien aiheiden esitutkimukset ja pidempiaikainen tutkimus nivoutuvat toisiinsa lyhyinä puheenvuoroina neljän eri teeman alla. Nämä teemat ovat kierrätys, energia, kaupungin ekosysteemi ja strategiat.

Keskityimme etenkin lähiöiden positiivisiin kehityspolkuihin. Rajasimme tutkimusta tämän lisäksi sellaisiin lähiöiden korjaamisen tapoihin, jotka vaikuttavat lupaavilta samanaikaisesti niin rakennusteknisesti, arkkitehtonisesti, sosiaalisesti, taloudellisesti kuin ympäristön kestävän
kehityksen kannalta.

Huomioitavaa/kokemuksia:

Kun tarkastelemme haasteellisia ilmiöitä, kuten lähiöiden kestävän kehityksen tarvetta, takerrumme helposti ongelmiin ja jätämme mahdolliset positiiviset kehityspolut huomiotta. Positiivisten mahdollisuuksien esiin nostamista tarvitaan myös, jotta lähiöiden kehityshankkeita saadaan vetämään aidosti asiasta kiinnostuneita lahjakkaita ammattilaisia. Tutkimushankkeen aikana törmäsimme useaan otteeseen siihen, kuinka vähän lähiökysymykset suunnittelijoita kiinnostavat.

Hyödyt lähiöiden kehittämiselle:

Asuntomarkkinoiltamme puuttuu monia asumisen tyyppejä, kuten pientalomainen asuminen kaupunkiympäristössä. Korjaamisen yhteydessä lähiöihin voidaan kehittää asumisen tyyppejä, joita ei ole saatavissa missään muualla.

Julkaistu 23.5.2013 klo 13.22, päivitetty 28.7.2023 klo 9.17