Miten ARA ohjaa vuokrataloyhtiöitä asukkaiden maksuvaikeuksissa?

RSS
22.2.2021 Vilja Kamppila, ARA
Sina Rasilainen
"Velkaantuneisuus ja maksuhäiriömerkinnät ovat lisääntyneet, mutta vuokrataloyhtiöillä on paljon harkintavaltaa maksusuunnitelmien tekemisessä", Sina Rasilainen toteaa.
 
 

Vuokranmaksun häiriöihin puuttuminen
auttaa sekä asukasta
että vuokranantajaa.
 

ARAlta kysytään usein kantaa vuokravelkatilanteisiin ja maksusuunnitelmien tekemiseen. Ylitarkastaja Sina Rasilainen ARAsta kertoo, että maksusuunnitelmien tekeminen ja niihin liittyvät yksityiskohdat, kuten pituus ja uusiminen, ovat vuokranantajan itsensä päätettävissä. Vuokrataloyhtiöllä on yllättävänkin paljon harkintavaltaa niiden suhteen. Sen sijaan ARAlla ei ole näihin asioihin toimivaltaa, ja näin ARA ei voi antaa niistä varsinaista ohjeistusta. Maksusuunnitelmat ja häädöt kuuluvat huoneenvuokralain piiriin ja ovat siten oikeusministeriön alaa. Rasilainen kertoo, että ARA voi kuitenkin suosittaa hyviä käytäntöjä.

Lisäksi hän kannustaa vuokrataloyhtiöiden asumisneuvojia jakamaan vinkkejä ja kokemuksiaan siitä, millaiset käytännöt on todettu toimiviksi. Maksusuunnitelmia kuitenkin tehdään kaikissa vuokrataloyhtiöissä ympäri Suomen, ja ne ovat merkittävä työkalu asumisen turvaamiseen. Myös vuokranantajan taloudellinen etu on, että vuokranmaksu saadaan turvattua, eikä tilanne kriisiydy. Tällöin myös asukasvaihtuvuus ja asuntojen käyttöaste pysyy hallinnassa, puhumattakaan häädöistä koituvista kuluista.

Sina Rasilainen vastaa ARAssa asumisneuvonta-avustuksesta ja asukasvalinnan ja asukasdemokratian ohjauksesta. Hän on hyvin kartalla asumisneuvontahankkeista ympäri Suomen ja on mukana järjestämässä asumisneuvontakoulutuksia. Asukasvalintojen ohjaus on tuonut perspektiiviä niin asunnonhakijan kuin vuokrataloyhtiön näkökulmista. Rasilainen kertoo, että vuokravelat näkyvät enenevässä määrin asukasvalinnoista tehdyissä hallintokanteluissa. Velkaantuneisuus ja maksuhäiriömerkinnät lisääntyvät koko ajan, ja tämä näkyy myös asunnonhakijoissa.

Velka-asioissa ARAn rooli rajoittuu asukasvalinnan ohjaamiseen

”Lain mukaan asukasvalinnassa tulee noudattaa asukasvalintakriteerejä, mutta kriteereissä itsessään ei paljoa sanota luottohäiriömerkinnöistä tai vuokraveloista. Se, mitä ARA voi tehdä, on suosittaa, ja ARA suosittaa vuokrataloyhtiötä käyttämään omaa harkintaa. ARAn näkemys kuitenkin on, että jos velat ovat vähäisiä, niin niiden ei tulisi olla asukasvalinnan esteenä,” Rasilainen sanoo.

”ARA-asuntokannasta tulisi kuitenkin viime kädessä tarjota asunto hakijalle – ARA-vuokratalojen tulisi kantaa myös yhteiskuntavastuuta. Kun puhutaan valtion tukemasta yleishyödyllisestä asumisesta, vuokranantajankin tulisi ymmärtää, että osalla asukkaista ei ole muuta vaihtoehtoa kuin kuntien ja säätiöiden vuokratalot.”

Koska ARA-yhteisöjen toiminta on omakustannusperusteista, niin asukasvallinnassa joudutaan myös miettimään riskejä. Jos asunnonhakijalla on vuokravelkaa, on ymmärrettävää, että on riski, että vuokrat jäävät maksamatta – jolloin vuokrarästit tulevat muiden asukkaiden maksettavaksi.

Maksuhäiriöt eivät saisi estää asunnon saantia

ARAn julkaisemassa asukasvalintaoppaassa ohjeistetaan vuokraveloista, maksuhäiriöistä ja asukasvalinnasta tarkemmin. Jos asukasvalinnan perusteet täyttyvät, ei luottotiedoissa olevien maksuhäiriöiden tule olla esteenä asunnon saamiselle ainakaan silloin, jos maksuhäiriöt ovat vähäisiä. Ei myöskään silloin, jos maksuhäiriöhistorian perusteella voidaan arvioida, että laiminlyönnit eivät ole toistuvia. Järjestellyt vuokravelat eivät estä asunnon saantia, jos hakija toimittaa vuokrasaatavan turvaamiseksi luotettavan tahon kanssa tehdyn tositteellisen maksusuunnitelman.

”Jos hakijalla on järjestelemättömiä vuokrarästejä vuokranantajalle, jolta hän hakee uutta asuntoa, ei ole kohtuullista, että hänen kanssaan olisi uudelleen tehtävä vuokrasopimus”, Rasilainen sanoo. Tällaisissa tilanteissa asunnonhakija todennäköisesti tarvitsee tiiviimpää tukea ja tulee miettiä muita ratkaisuja. Vaihtoehtoja on kuitenkin paljon.

”Jos tällaisen hakijan asuntotilannetta ei saada muuten hoidetuksi, on sosiaaliviranomaisten kanssa neuvoteltava jälleenvuokrasopimuksesta tai maksusitoumuksesta. Hakija voisi myös hakea ennalta ehkäisevää toimeentulotukea vuokrarästien maksamiseen. Jos kyseessä on vuokrarästi edelliselle vuokranantajalle, hakija voisi myös tehdä kirjallisen sopimuksen ja maksusuunnitelman. Joissakin tapauksissa voi olla perusteltua, että hakijan kanssa tehdään määräaikainen vuokrasopimus.”

Maksusuunnitelmilla joustavuutta

Maksusuunnitelmat ovat konkreettinen väline vuokravelkatilanteen hoitoon, ja realistinen maksusuunnitelma voi parhaassa tapauksessa tervehdyttää sekä asiakkaan että vuokrataloyhtiön taloutta. Asiakas saa velkatilanteensa tasapainoon ja vuokrataloyhtiö saatavansa, ja asuminen voi jatkua. Toivon mukaan maksusuunnitelmaa tehdessä asiakas on saanut apua ja tukea taloustilanteensa selvittämiseen kokonaisvaltaisesti.

ASTA-hankkeissa on muun muassa pohdittu, miten motivoida ja sitouttaa asiakas maksusuunnitelmassa pysymiseen. Kannattaako maksusuunnitelma laatia kasvokkain asiakkaan kanssa, vai voiko sen tehdä puhelimessa? Voiko maksusuunnitelmaa päivittää, jos asiakas ei selviydykään maksuista, ja mikä olisi hyvä enimmäispituus suunnitelmalle? Entä miten monta kertaa samalle asiakkaalle voi tehdä maksusuunnitelman, jos velkaantuminen on toistuvaa?

Vinkkejä maksusuunnitelmiin ja vuokrataloyhtiön työntekijöiden kouluttamiseen talousasioissa on koottu ASTA-TYÖKALUPAKKIIN.

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.