ARA selvitti häätöprosessin kustannuksia

Uutinen 22.3.2023 klo 13.20

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) julkaisemassa Selvitys häätöjen kustannuksista -raportissa arvioidaan keskimääräiseksi häätöprosessin kustannukseksi 6 300 euroa. Selvitys julkaistiin ensimmäistä kertaa järjestetyn Vuokravelkapäivän yhteydessä 22.3.2023.

Taru Aihinen OWAL Group
Taru Aihinen Owal Groupista esitteli selvitystä Vuokravelkapäivässä 22.3.2023. © ARA

 


Häädöt ovat asunnon omistajille merkittävä kuluerä. Selvityksestä huomataan, että häätöjen kustannuksissa on valtavaa hajontaa. Vakiokustannuksena on kuitenkin systemaattisesti lähes kaikissa vuokraveloista johtuvissa häädöissä koko häätöprosessin ajan juokseva vuokravelka. Lähtökohtaisesti häädön kustannukset kuuluvat asukkaan vastuulle, mutta merkittävä osa häädöistä perustuu maksamattomiin vuokriin ja asukkaiden talouden vaikeuksiin. Näissä tapauksissa vuokravelat ja häädön kustannukset jäävät vuokranantajan tappioksi ja siirtyvät lopulta muiden asukkaiden maksettavaksi vuokrissa.


Myös toteutumattomat häädöt maksavat

Tilastojen mukaan noin puolet vireille tulleista häädöistä toimeenpannaan. Vaikka asukas muuttaisikin ennen häädön toimeenpanoa, prosessista ehtii syntyä kustannus vuokranantajalle. Jos kustannuksilta halutaan välttyä, ongelmat asukkaan kanssa pitäisi ratkaista jo ennen häätöprosessin käynnistämistä. Koska suurin osa häädöistä johtuu vuokraveloista, on tärkeää ehkäistä vuokravelan syntymistä ja puuttua varhaisessa vaiheessa vuokranmaksuongelmiin. Ennaltaehkäisevä työ, kuten asumisneuvonta ja tehokas asukasviestintä on asukkaan, naapureiden ja yhtiön etu.

Johtaja Jarmo Lindén ARAsta toteaa, että selvityksen mukaan häädöt ovat aiempaa arvioitua kalliimpia.
”Asunnottomuus Suomessa vähenee, joskaan ei niin nopeasti kuin olemme tavoitteeksi asettaneet.  On hyvä pitää mielessä, että asunnottomat eivät ole sama porukka, vaan asunnottomuuteen on jatkuvasti ’ovi auki’ monista syistä. Monilla vuokravelat alkavat kasaantua, ja tuloksena on lopulta häätö. Näinä korkean inflaation aikoina kasvaa vaara, että kaikki asukkaat eivät saa vuokriaan hoidettua. Laajeneva asumisneuvonta on erittäin tärkeä varhaisen puuttumisen keino, jolla vuokravelat saadaan aisoihin ja ovi asunnottomuuteen suljettua. Selvityksen mukaan häädöt ovat aiempaa arvioitua kalliimpia, joten on paljon syytä päästä käsiksi vuokravelkoihin heti alussa, jotta asumisen jatkuvuus voidaan turvata”, Lindén sanoo.


Vuokravelkapäivän suosio yllätti järjestäjät

Ensi kertaa järjestettävä Vuokravelkapäivä on tarkoitettu kaikille teeman parissa työskenteleville, kuten asumisneuvojille, sosiaalialan ammattilaisille sekä vuokravalvojille. Vuokravelkapäivän järjestävät yhteisvoimin ARA, Asunto ensin Verkostokehittäjät, Takuusäätiö, Talous- ja velkaneuvonta, Ulosottolaitos ja Y-säätiö. Tapahtuman suosio yllätti järjestäjätahot täysin, sillä osallistujamäärä tuli täyteen jo kuukausi ennen varsinaista päivää.

ARAn erityisasiantuntija Sina Rasilaisen mukaan tapahtuman suosio kertoo selvästi vuokravelkaongelmien laajuudesta ja tarpeesta löytää ratkaisuja vaikeisiin tilanteisiin.
”Päivä tarjoaa vuokravelka-asiakkaiden kanssa työskenteleville tilaisuuden oppia toisiltaan ja kuulla ajankohtaisista teemoista ilmiön ympärillä. Mikään virasto tai ammattikunta ei voi yksin ratkaista vuokravelkaongelmia, vaan kaikkien panosta tarvitaan. ARA on tehnyt pitkään töitä häätöjen ja vuokravelkojen vähentämiseksi, ja olemme huomanneet, miten vahvaa tietotaitoa ja kehittämisintoa käytännön tekijöiltä löytyy. Tavoitteena on tehdä Vuokravelkapäivästä vuosittainen tapahtuma”, Rasilainen sanoo.

Lisätietoja:
Vilja Kamppila, hankekoordinaattori, ARA, puh. 029 525 0821
Sina Rasilainen, erityisasiantuntija, ARA, puh. 029 525 0809

LUE ARAn raportti 1/2023: Selvitys häätöjen kustannuksista

ARAn selvityksen tuloksia ja vuokrataloyhtiöiden hyviä käytäntöjä esitellään kaikille avoimessa webinaarissa 18.4.2023.
TUTUSTU Mitä häätö maksaa? Webinaari häätöprosessin kustannuksista