Asuntomarkkinakatsaus 2/2023: asumisoikeusasunnot


Katsaus asumisoikeusasuntoihin eli aso-asuntoihin tarkastelee niiden markkinatilannetta ja käyttövastikkeita aso-indeksin avulla. Katsaus julkaistaan kerran vuodessa.

Käyttövastikkeet selkeässä kasvussa

Joulukuussa 2023 aso-asuntojen käyttövastike oli koko maassa keskimäärin 12,6 euroa neliöltä. Vuoden takaiseen verrattuna käyttövastikkeet kohosivat 3,8 %.

Helsingissä vastikkeet kallistuivat vuonna 2023 keskimäärin 5,6 % mutta, ne olivat kuitenkin keskimäärin 32 % edullisempia kuin vastaavan kokoisten asuntojen markkinavuokrat. Helsingissä eri aso-yhteisöjen väliset erot käyttövastikkeissa ovat muuta maata suuremmat.

Muutoksia aso-asuntojen rakentamiseen ja tilastointiin

Suomessa tapahtui vuonna 2023 kaksi merkittävää asumisoikeusasumista koskevaa muutosta. Hallitus päätti syksyllä lopettaa uusien aso-asuntojen rahoittamisen. Ara puolestaan avasi aso-rekisterin, jonne asumisoikeusyhteisöt kirjaavat tiedot kaikista aso-asunnoista ja tiedot uusista aso-asuntoihin tehdyistä sopimuksista. Aiemmin tilastoinnissa käytettävät tiedot oli kerätty asumisoikeusyhteisöiltä. Myös asumisoikeusasuntojen markkinatilannetta kuvaava aso-indeksi uudistettiin vuonna 2023.

Hakijoiden ensisijaiset asuntotoiveet kohdistuivat etenkin pääkaupunkiseudulle (63 %), Helsingin seudun kehyskuntiin (7 %), Tampereen seudulle (7 %) ja Turun seudulle (5 %).

Aso-asuntojen markkinatilanne

Markkinatilanne on säilynyt vakaana viime vuoteen verrattuna. Kireintä on Helsingissä, mutta aso-asumiselle riittää kysyntää myös suurimpien kasvukeskusten ulkopuolella. Melko kireä markkinatilanne vallitsee 12 kunnassa ja tasapainoinen tilanne 25 kunnassa. Ylitarjontaa esiintyy 10 kunnassa, mutta niiden asuntomäärä on vain 5 % kaikista aso-asunnoista.

Aloitettujen asumisoikeusasuntojen määrä 2023, Aloitettujen asumisoikeusasuntojen määrä 2023
© Ara

 

Julkaistu 19.12.2023 klo 16.00, päivitetty 20.12.2023 klo 9.17