Asumisneuvonta Suomessa 2023

Asumisneuvonnalla tarkoitetaan työtä, jonka tavoitteena on asumisen turvaaminen ennaltaehkäisemällä ja ratkaisemalla asumisen ongelmia sekä opastamalla asumiseen liittyvissä asioissa.
Asumisneuvontaa tarjotaan nyt useammalla paikkakunnalla ja laajemmalle asiakaskunnalle kuin edellisen selvityksen aikaan vuonna 2019. Viidessä vuodessa ymmärrys asumisneuvonnasta on selvästi lisääntynyt.  Asumisneuvonnan saatavuus kuitenkin vaihtelee yhä paljon alueittain ja kuntakohtaisesti.

Aikaisemmissa selvityksissä asumisneu­vonnan on todettu olevan tehokas keino ennaltaehkäistä asunnottomuutta ja vähentää vuokravelkojen, asumisen häiriöiden ja häätöjen määrää, sillä sen avulla asumisen ongelmiin voidaan puuttua varhaisessa vaiheessa. Asumis­neuvonnalla on tärkeä rooli myös asuinviihtyvyyden edistämisessä ja se on kustannustehokas tapa saavuttaa talou­dellisia hyötyjä kunnille, vuokrataloyhtiöille ja valtioille.

Selvityksessä tarkastellaan asumisneuvonnan tilannekuvaa Suomessa vuonna 2023. Selvityksen tarkoituksena on päivittää vuoden 2019 Asumisneuvonta Suomessa ­raportin havaintoja ja koota ajantasaista tietoa etenkin muuttuneiden toimintaympäristöjen, työn sisällön ja kohderyhmien näkökulmasta.

Kyselyvastausten mukaan vähintään 61 kunnassa järjestetään Aran määritelmän mukaista asumisneuvontaa. Näi­den lisäksi 83 kunnassa järjestetään asumisneuvontaa osin saman sisältöisenä osana vuokrataloyhtiön toimintaa, osana hyvinvointialueen sosiaali­ ja terveyspalveluiden tai järjestön toimintaa. Kyselyyn vastanneista 191 kunnasta 47 eli noin neljäsosa ei tarjoa minkäänlaista asumisneuvontaa.

Asumisneuvontaa tarjoavat kunnat ovat jakautuneet maantieteellisesti melko tasaisesti ja asumisneuvontaa tarjotaan eri kokoisissa kunnissa. Asumisneuvonnan saatavuus kuitenkin vaihtelee yhä paljon alueittain ja kunta­kohtaisesti. Aran mukaisen asumisneuvonnan järjestäminen on sitä yleisempää, mitä suuremmasta kunnasta on kyse. Kunnat, joissa ei järjestetä lainkaan asumisneuvontaa ovat pieniä tai keskisuuria kuntia.

Täysin tai lähes ARAn määritelmän mukaista asumisneuvontaa tarjoavissa kunnissa työskentelee yhteensä arviolta 169 asumisneuvojaa. Kyselyyn vastanneissa kunnissa toimii näiden lisäksi 104 asumisen ohjausta tekevää työntekijää. Noin kolmessa neljäsosaa asumisneuvontaa järjestävistä kunnista asumisneuvontaa tekee yksi henkilö.

 

Julkaisun tiedot

 
 
Asumisneuvonta Suomessa 2023
 

Tekijät: Jeremias Kortelainen, Nella Koivula, Taru Aihinen, Olli Oosi & Tiina Irjala (Owal Group Oy)

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen raportteja 1 | 2024. Lahti 2024.

ISBN 978-952-7552-01-8 (PDF)
ISSN 1797-5514 (verkkojulk.)

JULKAISU

Julkaistu 16.1.2024 klo 11.24, päivitetty 16.1.2024 klo 11.23