Hissi paransi asumisviihtyisyyttä ja nosti asuntojen arvoa

RSS
26.9.2022 Päivi Ruuskanen

Sipoon Metsätie 14:ssä kaikki taloyhtiön osakkaat eivät ensin innostuneet hissin hankinnasta vanhaan taloon, mutta asennuksen jälkeen kaikki ovat olleet tyytyväisiä.

Helge Nyberg ja Yvonne Malin-Hult
Helge Nyberg ja Yvonne Malin-Hult © Kuva: Tapio Antere

- Aluksi oltiin kriittisiä hissin hankinnan kustannuksista, mutta kun hissit valmistuivat, ei ole kuulunut enää soraääniä, vaan kaikki ovat olleet tyytyväisiä, kertoo Helge Nyberg, joka toimi taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana hissihankinnan aikaan.

- Asukkaat ovat kokeneet, että hissi tuo turvaa asumiseen, kun pystytään asumaan pitkään omassa asunnossa. Talossa asuu paljon iäkkäitä ihmisiä, kertoo puolestaan Yvonne Malin-Hult, nykyinen hallituksen puheenjohtaja.
 

Asuntojen myyntihinnat nousivat

Nyberg ja Malin-Hult kiittelevät osakkaiden ymmärrystä ryhtyä hankkeeseen. Metsätie 14 on  Sipoon Nikkilässä sijaitsevan Suursuon alueen ainoa hissillinen kerrostalo tällä hetkellä.

- Paljon on asukkaista kiinni, että tällainen hanke voidaan toteuttaa. Asuntojen hinnat lähtivät talossa nousemaan heti hissiremontin jälkeen ja nousivat melkein saman verran kuin jouduttiin asuntokohtaisesti laittamaan rahaa remonttiin, kertoo Malin-Hult ja korostaa, ettei hissi palvele vain ikäihmisiä.

- Tavaroiden tai lastenrattaiden kuljettaminen helpottuu eli hissistä on hyötyä kaikille asukkaille.

Porrashuonehissi tuli edullisemmaksi

Vuonna 1978 valmistunut Metsätie 14 on tyypillinen aikakautensa kolmikerroksinen, kolmiportainen talo, johon ei rakennettu hissejä. Yhtiössä kuitenkin selvitettiin jo vuosia ennen hissihankkeeseen ryhtymistä, että hissi pystytään toteuttamaan porrashuoneeseen.

- Kustannusten osalta tuli halvemmaksi, ettei hissiä tarvinnut toteuttaa ulkopuolelle. Saimme ARAn hissiavustusta 300 000 euroa eli 45 % kokonaiskustannuksista. Hakuprosessi sujui konsultin toimesta vaivattomasti ja konsulttipalkkioonkin sai avustusta. Konsultti hoiti myös hankkeen raportoinnin, kertoo Nyberg.

Avustusten laajuus yllätti

Taloyhtiön hallitukselle oli yllätys, että korjausavustusta sai myös valaistukseen, seinien maalaamiseen ja lattiapintojen uusimiseen porrashuoneessa sekä pihan asvaltointiin siltä osin, miten ne palvelivat esteettömyyden edistämistä.

- Isännöitsijältä kuulimme ARAn avustuksista. Emme olisi muuten osannut käyttää sitä hyödyksemme, toteaa Nyberg.

Metsätie 14:n uudet hissit otettiin käyttöön vuoden 2018 helmikuussa.

 

 

 

Kommentit (1 kommenttia)
Asukas
22.12.2022
klo 21.56
Suursuo om kyllä Sipoon Kirkonkylässä.