ARAn avustuksen turvin kerralla tutkimus ja suunnittelu koko taloon

RSS
10.1.2023 Päivi Ruuskanen

Sotkamolaisessa rivitaloyhtiössä epäilys rakenteiden altistumisesta kosteudelle osoittautui oikeaksi kuntotutkimuksessa ja perusparannuksen suunnittelu käynnistettiin saman tien.

Vuonna 1978 rakennettu As Oy Sotkamon Varjorinne on 11 asunnon rinnetontilla sijaitseva rivitaloyhtiö, jonka asunnot ovat 2-3 kerroksisia. Maan haju ensimmäisen kerroksen asuintiloissa herätti epäilyksen kosteusvauriosta.

- Asiaa tutkittiin ensin tavanomaisin keinoin, mutta kun syytä ei löydetty, päätettiin tutkia asia tarkemmin. Saimme isännöitsijältä tietää ARAn avustuksesta, mikä tuo kustannuksiin helpotusta. Meillä on periaatteellinen tavoite saada nyt kaikki huoneistoja vaivaavat haitat pois ja kunnostaa asunnot hyvään kuntoon, kertoo hallituksen puheenjohtajana toimiva Ari Kontro.

Tuula Purovesi ja Ari Kontro
Isännöitsijä Tuula Purovesi ja As Oy Sotkamon Varjorinteen hallituksen puheenjohtaja Ari Kontro © Kuva: Pauliina Mustonen

Vuoden 2021 kesäkuussa yhtiökokouksessa päätettiin hakea ARAlta avustusta sekä kuntotutkimuksen että perusparannuksen suunnitteluun. Toimenpiteet voitiin käynnistää heti hakemuksen lähettämisen jälkeen.

- Kuntotutkimuksessa todettiin kosteusrasitus sokkelissa ja perusparannuksen suunnittelu käynnistettiin saman tien. Remontointi aloitetaan lähiaikoina sokkelin kengityksellä ja lattiarajan tiivistämisellä, jotta maaperän kosteuden aiheuttamista haitoista huoneistojen sisällä päästään eroon. Sen jälkeen edetään korjaustoimenpiteissä yhtiökokouksen päätöksen mukaan vaiheittain, kertoo taloyhtiön isännöitsijänä toimiva Tuula Purovesi OP Koti Kainuu Oy:stä.

Avustuksen sähköistä hakemista Purovesi piti helppona. Avustuspäätös saatiin puolen vuoden päästä lisäselvityspyyntöjen jälkeen.

- Tutkimus ja suunnittelu tulivat maksamaan noin 15 600 euroa, johon saimme avustusta puolet toteutuneista kuluista. ARAn avustuksella oli suuri merkitys siihen, että taloyhtiöön saatiin tehtyä sekä tutkimus että suunnittelu kerralla koko taloon. Nyt tiedetään, mitä jatkossa pitää tehdä ja miten, toteaa Purovesi.

Samassa yhteydessä taloyhtiö neuvotteli kunnan kanssa katuosuuden peruskorjauksesta.

- Saimme kiirehdittyä kuntaa peruskorjaamaan katuosuuden. Katu oli korkeammalla tasolla kuin talon kivijalka, mikä on ollut yksi merkittävä syy rakenteiden kosteusrasitukseen. Kadun peruskorjaus mahdollistaa sen, että piha-alueen kallistukset saadaan poispäin talosta. Kadulla ja taloyhtiön pihalla tehtävät maanmuotoilut puolestaan mahdollistavat onnistumisen rakennuksen sisäpuolisissa korjauksissa, toteaa Purovesi.

 

Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.